in

Brazilija se poslavlja od nogometnega kralja

Stadion Santos je gostil 24-urno bdenje ob posmrtnih ostankih Peléja. Foto: Reuters

Trikratnega svetovnega prvaka v letih 1958, 1962 in 1970 bo na stadionu Santosa počastil tudi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Lula, ki je v nedeljo pred kongresom zaprisegel za svoj tretji mandat na čelu Brazilije, bo navsezgodaj zjutraj odpotoval v Santos, kjer se bo na stadionu istoimenskega kluba poklonil Peleju še pred koncem 24-urne počastitve spomina na legendarnega nogometaša.

Po treh dneh žalovanja imajo Brazilci še danes do 13. ure možnost na zadnji poti pospremiti nekdanjega napadalca, ki je v četrtek po dolgotrajnem boju z rakom umrl pri starosti 82 let.

Fifa predlaga poimenovanje stadionov po vsem svetu

Ob množici ljudi se je okoli sredine igrišča na stadionu Pelejevega matičnega in edinga brazilskega kluba Santos, kjer stoji njegova črna krsta, sprehodilo in kralju poklonilo na tisoče nogometašev in funkcionarjev. Med njimi je bil tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino.

“Pelé je večen, je ikona nogometa,” je Infantino v ponedeljek sporočil zbranim predstavnikom medijev. V pogovoru z mediji pred stadionom Santosa je Infantino napovedal, da bo vsako izmed držav po svetu prvi mož Fife prosil, da enega od stadionov preimenujejo v Pelejevo čast.

Na tisoče Brazilcev odetih v reprezentančne drese ali drese Santosa se poslavlja od najboljšega brazilskega nogometaša vseh časov. Foto: Reuters

Na tisoče Brazilcev odetih v reprezentančne drese ali drese Santosa se poslavlja od najboljšega brazilskega nogometaša vseh časov. Foto: Reuters

Sprevod mimo materine hiše

Po koncu 24-urne slovesnosti bo pogrebni sprevod ponesel Pelejevo krsto skozi predmestno sosesko, kjer še vedno živi njegova mati Celeste. Stoletnica sicer trpi zaradi demence, zaradi česar ji svojci niso povedali novice o smrti njenega sina. “Se pogovarjava, a ona ne prepoznava položaja in stvari. Živi v svojem svetu,” je pojasnila njena hčerka in Pelejeva sestra Maria Lucia.

Izpred materine hiše se bo procesija nadaljevala po obmorskem mestu vse do pokopališkega stolpa Memorial Necropole Ecumenica, kjer bodo Pelejevo zlato krsto namestili v deveto nadstropje pokopališkega zidu. Gre za še zadnje Pelejevo posvetilo njegovemu vzorniku in nogometnemu učitelju – očetu. Dondinho je bil osrednji napadalec, ki je vso kariero nosil številko devet. Iz omenjenega pokopališča je sicer tudi neposredni pogled na Santosov stadion, kjer je igral kar 18 let in z njim osvojil vse možne klubske lovorike.

Pogreb v družinskem krogu

Pelejevo krsto so v ponedeljek zjutraj na stadion odnesli v črno oblečeni nosilci pod vodstvom njegovega sina Edinha. Vdova pokojne nogometne ikone, Marcia Cibele Aoki, njegova tretja žena, s katero se je poročil leta 2016, je jokala pred njegovo odprto krsto, ko se je dotaknila njegove glave. V krsto mu je položila tudi rožni venec.

Skrinjica je bila prekrita z zastavama Santosa in Brazilije ter obdana z belimi rožami, vključno s šopki, ki so jih tja poslali brazilski zvezdnik Neymar in vsi največji klubi na svetu. Pogreb se bo začel ob 14.00 in bo potekal v ožjem družinskem krogu.