in

Bodo dekleta prehitela fante pri uvrstitvi na SP ali EP?

Veselje po vodilnem zadetku na tekmi proti Walesu 22. oktobra v Lendavi. Foto: www.alesfevzer.com

Še drugič zapored je namreč v igri za dodatne kvalifikacije. Ljubitelji nogometa se vse pogosteje sprašujejo, ali bodo dekleta morda prehitela fante pri uvrstitvi na svetovno ali evropsko prvenstvo. Moška reprezentanca je v zadnjem desetletju stagnirala, že šest kvalifikacijskih ciklusov navijači zaman upajo na to, da bi bila Slovenija med udeleženci največjih nogometnih dogodkov.

Nasprotno se pri ženski reprezentanci krivulja dviguje. Če so še oktobra 2013 v Kopru proti Nemčiji izgubile kar z 0:13, je napredek slovenskih nogometašic v zadnjih letih očiten. Povezan je predvsem s tem, da se je pred približno desetimi leti Nogometna zveza Slovenije (NZS) začela načrtneje ukvarjati z ženskim nogometom, pri čemer je spodbujala predvsem množičnost in delo s podmladkom, s tem pa se je dvignila tudi kakovost v članskih ekipah.

Začetna postava na tekmi proti Estoniji 26. novembra v Novi Gorici. Foto: www.alesfevzer.com

Začetna postava na tekmi proti Estoniji 26. novembra v Novi Gorici. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi po koncu šolanja ostajajo v nogometu

Trenutno je v Sloveniji približno 1800 registriranih nogometašic. Člansko ligo, ki je še vedno amaterska, sestavlja osem klubov, kar je manj kot pred leti, ko jih je bilo deset, vendar je število igralk v ekipah večje. Višja je tudi povprečna starost, kar kaže na to, da nogometašice nadaljujejo svoje kariere tudi po prehodih iz osnovne šole v srednjo oziroma iz srednje šole na fakulteto, ki sta bila v preteklosti za številne prelomnica, ko so se odločile za konec kariere.

Več promocije je temu športu namenjene že v vrtcih in osnovnih šolah, klubi morajo delovati na najmanj treh šolah v svoji okolici. Pomemben korak je bila vzpostavitev dekliškega nogometnega oddelka na Gimnaziji Šiška, NZS pa sofinancira mladinske programe v vseh klubih, ki imajo vzpostavljeno celotno piramido mladinskega pogona, takšnih je trenutno šest. Razvoj ženskega nogometa je tudi posledica vlaganja v izobraževanje trenerjev in s tem kakovostnejših treningov. Za vodenje članskih ekip morajo imeti trenerji licenco Uefa A, ki je, za primerjavo, tudi pogoj za delovanje v moški tretji ligi.

Do konca kvalifikacij za SP 2023 so še štiri tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Do konca kvalifikacij za SP 2023 so še štiri tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Legionarke sestavljajo skoraj polovico reprezentance

Poleg boljših razmer za delo v domačih klubih je reprezentanci koristil tudi odhod velikega števila igralk v tujino. Tam trenirajo in igrajo na višji ravni, poleg tega pa so tudi plačane, čeprav so zaslužki svetlobna leta oddaljeni od zaslužkov moških kolegov. Skoraj polovico slovenske reprezentance trenutno sestavljajo legionarke.

Med najbolj izpostavljenimi so najboljša strelka novega rodu Lara Prašnikar, ki od leta 2016 igra v Nemčiji (Turbine Potsdam, Eintracht Frankfurt), s 33 leti najizkušenejša kapetanka Mateja Zver, ki že vrsto let nosi dres večkratnega avstrijskega prvaka St. Pöltna, in Dominika Čonč, ki se je poleti iz AC Milana preselila v Valencio.

Izbrana vrsta je še vedno zelo mlada (prevladujejo igralke letnikov 1997-2001) in najboljša leta so gotovo še pred njo. Številna dekleta iz zdajšnje generacije so nase opozorila že v mlajših reprezentančnih selekcijah, ki so se v preteklih letih redno uvrščale v zadnji oziroma t. i. elitni del kvalifikacij ter premagovale države z veliko daljšo in uspešnejšo tradicijo v tem športu.

Najbližje preboju na veliko tekmovanje je bila aprila 2019 reprezentanca do 19 let, ki se je v zadnjem krogu kvalifikacij razšla z 0:0 s Francijo, brez zaključnega turnirja pa ostala zgolj zaradi slabše razlike v zadetkih v skupini. Francozinje so bile nato evropske prvakinje!

Borut Jarc slovensko reprezentanco vodi od začetka leta 2018. Foto: www.alesfevzer.com

Borut Jarc slovensko reprezentanco vodi od začetka leta 2018. Foto: www.alesfevzer.com

Morda odločilna tekma septembra v Walesu

Francija se s Slovenijo meri tudi v tokratnih članskih kvalifikacijah. Slovenija se je septembra z njo udarila v Murski Soboti in bila zelo blizu veliki točki. Gostje so po 11-metrovki v 94. minuti zmagale s 3:2. Tekmice Slovenk za drugo mesto v skupini pa so Valižanke, ki imajo štiri kroge pred koncem kvalifikacij dve točki prednosti. Oktobra je bilo v Lendavi 1:1, morda odločilna medsebojna tekma za uvrstitev v dodatne kvalifikacije pa bo v zadnjem krogu 6. septembra prihodnje leto v Walesu.

Dodatne kvalifikacije so bile cilj slovenske reprezentance že pred začetkom bojev za nastop v Avstraliji in na Novi Zelandiji poleti 2023, čeprav je Wales trenutno na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) 15 mest pred Slovenijo (34:49).

Skoraj vse nogometašice precej izkušenejše reprezentance z Otoka igrajo v angleški ligi, veliko jih ima pomembno vlogo v najslovitejših klubih (Chelsea, Manchester United, Liverpool, Tottenham, Manchester City). Kapetanka Sophie Ingle je maja, denimo, s Chelseajem igrala v finalu Lige prvakinj (poraz z 0:4 proti Barceloni), dvakrat zapored pa je bila z njim angleški prvak.

Jasno je torej, da je Wales favorit, toda Slovenke imajo kljub torkovemu remiju proti Grčiji v Novi Gorici (0:0) usodo še vedno v svojih nogah. Izkušeni selektor Borut Jarc in okrepljen strokovni štab verjameta, da jim lahko uspe.

Navijači Kaje Korošec na tekmi proti Walesu. Foto: www.alesfevzer.com

Navijači Kaje Korošec na tekmi proti Walesu. Foto: www.alesfevzer.com

Jarc: Mrtvi se štejejo na koncu

“Proti Grkinjam, ki jih napad sploh ni zanimal, smo igrali 90 minut na en gol, a smo bili premalo razpoloženi tako pri zaključkih v napadu kot v igri podaj. Še tistih priložnosti, ki smo si jih proti zelo dobro organizirani obrambni igri Grčije težko ustvarili, nismo izkoristili. Od začetka tekme je bilo tudi premalo agresivnosti, kar smo v drugem polčasu sicer popravili. Če bi hitro zadeli, bi seveda lažje steklo. Gremo naprej, treba se je iz tega tudi nekaj naučiti, strpno delati, verjeti v sebe in ponavljati dobre stvari. Mrtvi se štejejo na koncu,” je po nekoliko nepričakovani izgubi dveh točk povedal Jarc.

Lara Prašnikar, ki je potočila tudi nekaj solz, je dodala: “Zelo smo razočarane. Imele smo žogo, a je bilo vse skupaj prepočasi. Grkinje so se branile s petimi, šestimi igralkami. Skozi sredino je bilo zelo malo prostora, prek bočnih položajev pa s predložki nismo spravile veliko žog. Premalo je bilo podaj naprej, da bi si ustvarile več priložnosti. Do danes je bil izkupiček super, zdaj pa je žal nekaj grenkega priokusa. Aprila moramo s polno paro naprej, da dosežemo drugo mesto v skupini.”

Lara Prašnikar v Nemčiji prehodila pot od solz do člankov v Bildu

Prejšnjič za Nizozemsko in Rusijo

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2022 v Angliji, ko so prvič pokazale, da se lahko dokaj enakovredno kosajo tudi z največjimi, so Slovenke sklenile na tretjem mestu za Nizozemkami in Rusinjami.

Proti Rusiji so dvakrat klonile z 1:0, dobri predstavi pa so pokazale tudi proti evropskim prvakinjam leta 2017 in svetovnim podprvakinjam leta 2019 (poraza z 2:4 doma in s 4:1 v gosteh). Nizozemska je na koncu zasedla prvo mesto v skupini brez oddane točke, medtem ko se je Rusija na sklepni turnir uvrstila prek dodatnih kvalifikacij, v katerih je izločila Portugalsko.

Letos petkrat bogatejši nagradni sklad v Ligi prvakinj
Vse večji pomen ženskemu nogometu daje tudi Evropska nogometna zveza (Uefa). V tej sezoni je Liga prvakinj po vzoru Lige prvakov prvič organizirana po skupinah, 16 klubov je razdeljenih v štiri skupine. Sledili bodo četrtfinale, polfinale in finale. Vsak klub je z uvrstitvijo v skupinski del prejel po 400.000 evrov, kar je približno petkrat več, kot so v preteklih letih dobili klubi za preboj v osmino finala. Zmagovalec Lige prvakinj bi lahko zaslužil približno 1,4 milijona evrov.

Slovenski prvak Pomurje Beltinci je avgusta izpadel proti ukrajinskemu prvaku Harkovu, morebitni korak naprej v prihodnjih sezonah pa bi blagodejno vplival na blagajne vseh slovenskih klubov, saj gre za delitev finančne pogače po načelu solidarnosti. Neizpolnjena želja za zdaj ostaja generalni pokrovitelj ženske lige, ki se morda uresniči v bližnji prihodnosti, klubi pa bi si želeli tudi (še) večje pojavnosti na televiziji.

Medtem ko v tujini v vse več največjih klubih vzpostavljajo tudi ženske ekipe, Slovenija na tem področju zaostaja. Obstaja namreč samo en klub, ki ima moško in žensko ekipo, to je Primorje iz Ajdovščine. Vsi drugi ženski klubi so samostojni in ločeni od moških, tudi tisti, ki nosijo enako ime (Olimpija, Radomlje).

Mateja Zver: Tudi proti močnim reprezentancam igramo kombinatorno

Tjaša Tibaut združila nogometno in akademsko znanje

Sara Nemet: nogometna vratarka dela na infekcijski kliniki