in

Bo vlada spet razglasila epidemijo? Po informacijah N1 je sklep pripravljen

Seja vlade, na kateri ministri pretresajo ukrepe, s katerimi želijo omejiti širjenje covida-19, pravkar poteka. Po informacijah N1 je pripravljen tudi sklep vlade o vnovični, že tretji razglasitvi epidemije. Ta bo razglašena, če bodo ta pripravljeni sklep ministri tudi podprli. Bo vlada zaprosila za mednarodno pomoč?

Če bodo ministri na današnji seji vlade sprejeli sklep o razglasitvi epidemije, bi to pomenilo takojšnjo aktivacijo državnega načrta za zaščito in reševanje, pomembnejšo vlogo pri koordinaciji upravljanja epidemije prevzame poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Testiranje na koronavirus

Ponovna razglasitev epidemije bi prinesla tudi pravno podlago za vnovično izplačevanje koronskih dodatkov v zdravstvu in celotnem javnem sektorju.

Bo vlada zaprosila tudi za mednarodno pomoč?

Neuradno se danes v koalicijskih vrstah omenja tudi možnost, da bi vlada lahko zaprosila za mednarodno pomoč. To bi pomenilo, da bi na pomoč v slovenske bolnišnice, ki se v izjemno zaostrenih zdravstvenih razmerah spopadajo še z veliko kadrovsko stisko, prišlo zdravstveno osebje iz tujine ali pa bi slovenske covidne bolnike v tujino vozili na zdravljenje. Ali je to tudi na mizi ministrov, ki pravkar zasedajo, v tem trenutku še ni znano.

Je pa vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar v Odmevih včeraj dejala, da so v skupini za popolni lockdown, a da jim je bilo “nekako povedano, da to ne pride v poštev”.

Zato so na mizi drugi ukrepi za zajezitev širjenja virusa, med drugim naj bi bili to poostren nadzor nad pogojem PCT in kaznovanje kršiteljev namesto opozarjanja, delo od doma za javni sektor, zaprtje gostinskih lokalov najkasneje ob 23. uri in omejitev druženja na deset ljudi, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT.

Poklukar konec avgusta: Ne potrebujemo razglasitve epidemije

Ko je minister za zdravje Janez Poklukar konec poletja obiskal celjsko bolnišnico, je na novinarska vprašanja, ali morda vlada razmišlja o vnovični uradni razglasitvi epidemije oziroma kdaj bi se to lahko zgodilo, dejal, da tega ne potrebujemo.

“Za nami je leto in pol izkušenj s koronavirusom in zdaj že vemo, kako ukrepati in uporabiti zdravo kmečko pamet,” je takrat odgovoril. Po njegovih besedah bi zadoščalo spoštovanje najširšega družbenega dogovora, da pomagamo drug drugemu.

Resda pa je bilo zadnji teden avgusta v bolnišnicah le okoli sto bolnikov, medtem ko jih je na današnji dan zaradi covida-19 hospitaliziranih že 735, novih okužb pa so včeraj potrdili kar 4.511, kar je največ doslej.