in

Benjamin Savšek in Anja Osterman kajakaša leta

Foto: Nina Jelenc

“Letos je bila konkurenca res močna, zato mi to priznanje še toliko več pomeni,” je dejal Savšek. Olimpijski prvak je premagal Nejca Žnidarčiča in Luko Božiča, ki sta bila prav tako v ožjem izboru.

Savšek si je priznanje prislužil predvsem z naslovom evropskega prvaka. “V pretekli sezoni sem startal na tako imenovani trojček. Želel sem si postati evropski in svetovni prvak ter tudi zmagovalec svetovnega pokala. Začel sem dobro, postal evropski prvak, dobro mi je šlo tudi v svetovnem pokalu. A končalo se ni tako dobro, še enkrat se je izkazalo, da je meja med uspehom in neuspehom zelo majhna. So mi pa ostali cilji za prihodnjo sezono,” je sezono 2022 opisal Tacenčan, ki je že začel priprave za preizkušnje v letu 2023. Za zdaj jih še opravlja doma, januarja pa bo odpotoval v Združene arabske emirate.

“Tokrat sem za priprave v toplih krajih izbral Združene arabske emirate. Lani smo bili na Reunionu, še prej tudi v Avstraliji, letos smo se odločili, da odidemo v emirate, predvsem zato, ker je proga zahtevnejša, bolj divja in na njej lahko več naredim,” pravi Savšek.

“Tega priznanja še nimam, je pa potrditev trdega dela in dobrih odločitev. Počaščena sem in ponosna,” pa je bila na podelitvi dobre volje Osterman, svetovna podprvakinja, ki je imela glavni konkurentki v Evi Terčelj in Ajdi Novak. A odločitev vendarle ni bila tako težka, saj je Primorka poleg srebrne kolajne na svetovnem prvenstvu v sezoni osvojila tudi dve kolajni na evropskem prvenstvu.

“Take sezone zagotovo nisem pričakovala. Sem pa videla, da so še rezerve, ki jih bom poskušala izkoristiti v novi, v kateri bo glavni cilj olimpijska kvota. Ta bi mi pomenila več kot vsi letošnji rezultati,” je povedala Koprčanka.

Zveza je s posebnimi priznanji nagradila vseh 33 športnikov v vseh kategorijah, ki so osvojili kolajno na velikih tekmovanjih.