in

Bach: MOK bo ohranil politično nevtralnost

Thomas Bach med zasedanjem izvršnega odbora MOK-a v Lozani. Foto: Reuters

Združeno kraljestvo, Avstralija in Kanada so v sredo sledili ZDA, ki so v ponedeljek prve najavile diplomatski bojkot zimskih OI februarja prihodnje leto v Pekingu. “Tudi te vlade podpirajo svoje olimpijske ekipe, torej tudi olimpijsko resolucijo, ki so jo soglasno sprejeli Združeni narodi. To zagotavlja uspešno izvedbo OI prihodnje leto. To, da ne bo v Pekingu predstavnikov nekaterih vlad, je politična odločitev. MOK je v tem pogledu nevtralen, drugače ni mogoče združiti sveta in izvesti OI,” je stališče MOK-a na novinarski konferenci v Lozani po drugem dnevu zadnje seje izvršnega odbora v tem letu izpostavil Bach.

Združeno kraljestvo, Avstralija in Kanada z diplomatskim bojkotom OI v Pekingu

Dejal je, da se MOK osredotoča na športna tekmovanja. “Veseli smo, da športniki lahko nastopajo, ne glede na to, od kod prihajajo. Brez takšne drže MOK-a 206 olimpijskih komitejev ne bi nikoli nastopilo na OI,” je menil Bach in dodal, da bi drugačen pristop vodil v konec OI.

“To se je že zgodilo z antičnimi OI, ko so se po tisočletju končale, ker je rimski cesar politično posegel in jih končal. Zato je potrebna politična nevtralnost, posebej v razdeljenem svetu, kjer so napetosti vse večje. Igre morajo prispevati, da bo tega manj,” je še povedal Bach.

Toda obenem to ne pomeni, da se MOK ne zavzema za človekove pravice, je pojasnil Bach. “Tudi na Kitajskem jih podpiramo, od svobode tiske naprej, zato tesno sodelujemo z organizacijskim komitejem OI 2022. Prepričani smo, da bodo naši kitajski partnerji upoštevali naša pričakovanja, želje in predloge, kot so že počeli med testnimi tekmovanji,” je poudaril nemški pravnik.

Šuai Peng še enkrat zatrdila MOK-u, da ni ogrožena

“S Šuai Peng želimo vzpostaviti človeški stik”

Spregovoril je tudi o teniški igralki Šuai Peng. Ta je nekdanjega visokega kitajskega funkcionarja obtožila spolnega napada, nato pa za več tednov povsem izginila iz javnosti, česar MOK ni nikoli obsodil ali pozval oblasti k jasnim odgovorom. Pojavila so se celo namigovanja, da je Peng priprta, v najboljšem primeru v hišnem zaporu.

“Kot sem že povedal po prvem videoklicu s Peng: tedaj je bila z mano oseba kitajske narodnosti, ki nam je lahko dala vpogled v to, kar se je dogajalo med klicem in tudi o kulturnih posebnostih, ki vplivajo na presojo dogajanja. Imeli smo vtis, da ni bila pod pritiskom. Želimo vzpostaviti človeški stik z njo, da vidi, da ni sama, da jo podpirano. Po obeh klicih z MOK-om je dejala, da to ceni. V drugem je bila z mano tudi ekipa MOK-a, ko smo dobili potrditev mojega prvotnega vtisa. Pomembne so nam njene človekove pravice v povsem fizičnem smislu, torej, da ima tudi popolno svobodo pri odločanju,” je odvrnil Bach.

Povedal je, da bodo pogovori v okviru tihe diplomacije s kitajskimi predstavniki potekali naprej, prav tako s teniško igralko, da se ohrani njeno integriteto ter, da se, kot je omenil Bach, vzpostavi njeno zaupanje, kar prek videoklicev ni lahko. Tudi zato je MOK zelo pozoren pri komunikaciji, tudi pri tem, kaj daje v javnost.

ZDA napovedale diplomatski bojkot olimpijskih iger v Pekingu

Kitajska obsodila ameriški diplomatski bojkot iger in napovedala povračilne ukrepe