in

Arsenović bi drago ogrevanje blažil s subvencijami. Kaj pravijo svetniki?

Visoke cene daljinske toplote Energetike Maribor so prejšnji teden odnesle njenega direktorja Alana Perca. Danes pa imajo svetniki na mizi predlog občine, da bi ta subvencionirala 30 odstotkov cene, ki naj bi bila sicer visoka v novembru in decembru, kasneje pa naj bi se znižala. Svetniki so soglasni, da je odjemalcem treba pomagati, a nekateri menijo, da bi morali strošek kriti iz (prihodnjih) dobičkov Energetike Maribor, ne iz proračuna.

Mariborski župan Sašo Arsenović je prejšnji teden zaradi visokih cen daljinske toplote v Mariboru, ki so trenutno najvišje v državi, odstavil direktorja občinskega podjetja Alana Perca.

Ta je za N1 takrat dejal, da je županu tik pred odstavitvijo želel predlagati, da bi november in december odjemalcem občina pomagala prebroditi s popusti na ceno ter da bi se občina odpovedala delu dobička podjetja, a ga Arsenović ni želel poslušati. V januarju naj bi se cene daljinske toplote znižale, saj ima Energetika Maribor od letošnje pomladi zakupljen plin za proizvodnjo toplote za prihodnje leto.

Napovedovali obročno odplačilo, zdaj na mizi subvencije

Prejšnji teden je občina sporočila, da bo odjemalcem pomagala z možnostjo obročnega odplačevanja. Napovedala je tudi, da bo mestnemu svetu predlagala delitev mestnih vavčerjev.

Saša Arsenović

A včeraj so nato svetniki dobili predlog, da bi ceno subvencionirali. V predlogu sklepa piše, da je razlog za 120-odstotno zvišanje cen toplote v tem, da podjetje ni pravočasno zakupilo plina in da je zato odgovornost občine, da pomaga, še toliko večja.

Subvencije bi dodelili vsem odjemalcem Energetike Maribor, občina bi jim pokrila 30 odstotkov cene toplote. Skupen strošek subvencij ocenjujejo na 650 tisoč evrov. Svetniki bodo odločali na izredni seji, ki se začne danes ob 16. uri. Odločitev naj bi bila sprejeta danes, Energetika Maribor namreč prihodnji teden pošilja položnice za november, ki naj bi že bile subvencionirane.

Nasproten predlog, da bi subvencije krila Energetika

Na predlog opozicijskega svetnika Mihe Recka bo na seji tudi razrešeni direktor Perc, ki bo pojasnjeval razloge za zvišanje cen. Recek sicer podpira predlog subvencij, meni pa, da je načrtovani vir financiranja protiustaven zaradi evropskih pravil o (nedovoljenih) državnih pomočeh.

Zahteval je dodatno točko dnevnega reda, ki jo bo predstavil odstavljeni direktor Energetike Maribor Perc. Predlaga, da bi subvencije krili iz načrtovanega dobička Energetike Maribor (ta naj bi prihodnje leto znašal 800 tisoč evrov) in da bi pomagali vsem odjemalcem – tako zasebnikom, podjetjem, javnim zavodom.

Prižig lučk Maribor
Foto : Prižig lučk Maribor

Spolzek teren pomoči

Svetnik z liste župana Arsenović za Maribor Aljaž Bratina nam je dejal, da bodo podprli predlog občine. Lista ima 11 svetnikov. Tudi sam je sicer opozoril, da je ureditev subvencij s pravnega vidika zelo kompleksna zaradi evropskih pravil o državnih pomočeh.

Poleg tega se zaveda, da bo to dodatna obremenitev za mariborski proračun, ki je, tako Bratina, zaradi podfinanciranja že zdaj oslabljen.

Pomoč za vse

“Ko bomo slišali, kaj bo povedal Perc, se bomo odločali, ali bomo podprli predlog,” pa nam je dejal vodja opozicijske svetniške skupine Liste Franca Kanglerja Milan Mikl. “Razumemo, da so razmere na tržišču neizprosne. Zanima pa nas, ali je dejansko prišlo do poslovne napake.”

V svetniški skupini z 10 poslanci po besedah Mikla razumejo, da je treba ljudem pomagati, bi pa bilo pa po njihovem dobro, da enako obravnavajo vse občane. “Tudi olje, elektrika, drva so se podražila. Nenazadnje, tu govorimo le o gospodinjstvih, kaj pa podjetja?” Iz njegovih besed je razumeti, da so naklonjeni tudi predlogu Perca, da bi Energetika Maribor znižala ceni za kritična meseca (november in december) ter razliko krila sama, kar bi vplivalo na njen poslovni izid, a bi – tako Mikl – lahko prihodnje leto to nadoknadila.

Na vprašanje, ali bi predlagane subvencije proračun prenesel, odgovarja: “To bi bilo zelo težko.”