in

Amandma sprejet: prebivalci Anhovega bodo dobili čisto pitno vodo

Državni zbor je sprejel amandma k proračunu, ki bo zagotovil proračunska sredstva za izgradnjo novega vodovoda z virom čiste pitne vode za prebivalce Anhovega.

V Anhovem v dolini Soče okrog 1.100 ljudi nima dostopa do čiste pitne vode, saj voda v njihove domove prihaja iz iste vodarne kot voda za cementarno Salonit Anhovo. Institut 8. marec je zato pripravil amandma, s pomočjo katerega bi lahko zagotovila zadostna proračunska sredstva, da se tudi prebivalcem Anhovega lahko zagotovi čista pitna voda. Amandma je skupaj z opozicijo vložila poslanska skupina LMŠ.

odpadki

“Kljub srečnemu razpletu pa smo lahko razočarani, da se je za sprejetje tega amandmaja, ki nenazadnje zagotavlja ustavno pravico do čiste pitne vode, poleg opozicije morala aktivirati in boriti tudi civilna družba. Poslanci koalicije in satelitov so namreč na odboru za finance naš amandma zavrnili. Očitno so bili v dobro prebivalcev Anhovega sposobni glasovati šele po vztrajnih pritiskih različnih javnosti. Žalostno je, da se nujnosti skrbi za okolje in zagotavljanja čiste pitne vode določeni poslanci še kar ne zavedajo,” so sporočili iz stranke LMŠ.

Z Instituta 8. marec, kjer so amandma pripravili, pa so po sprejetju sporočili, da je to “ena največjih in najpomembnejših zmag Inštituta. Konkretna je. Rezultat je jasen. Namenjen ljudem.”

 

Oznake