in

Ali je japonska žoga prečkala gol avt črto v celotnem obsegu? Ne.

Fotografija Petra Davida Joseka iz agencije AP z druge strani kot je potekal TV-prenos, ki pritrjuje VAR-u, da žoga v trenutku podaje res ni v celotnem obsegu prečkala gol avt črte. Sploh če upoštevamo še dodatni zamik proti desni, da bi pogled popolnoma poravnali z okvirjem španskih vrat, bi se del žoge še stikal z območjem črte, ki je še vedno del igralnega polja. Foto: AP/Petr David Josek

Vsega tri minute po izenačenju je Japonska povedla proti Španiji z 2:1. A južnoafriški sodnik Victor Gomes je na terenu odločil, da zadetka iz 51. minute ne prizna, saj naj bi žogo že zapustila igralno površino. Rezervist Kaoru Mitoma je bil po oceni sodnikov na zelenici za drobec prepočasen, preden je s predložkom iz obupa poslal žogo pred vrata, kjer je Ao Tanaka s stegnom zadel sprva razveljavljeni gol.

Pravila nogometne igre: št. 9
Žoga je izven igre, ko:
– je vsa prešla prečno ali vzdolžno črto, bodisi po tleh bodisi po zraku,
– je sodnik prekinil igro.

– se dotakne sodnika, ostane na igrišču in:
– ekipa začne obetaven napad ali
– žoga neposredno konča v vratih
– pride do spremembe ekipe, ki ima posest žoge.

Vendar posredovali so videosodniki oziroma mehiški sodnik Fernand Guerrero, ki si je ogledal razpoložljive posnetke, med drugim tudi kamero za tehnologijo golove črte. Slednja sicer je uporabna le za potrjevanje golov, a ena izmed kamer sistema pokriva tudi območje izven gola. Večina televizij po svetu je prikazovala posnetke, ki so kazali, da je med žogo in črto že veliko zelenice, po čemur se bi dalo sklepati, da je v celotnem obsegu prečka gol avt črto.

Po triminutni debati si je posnetke šel pogledati tudi Victor Gomes in na presenečenje Špancev priznal vodilni gol Tanake, ki je na koncu prinesel Japonski sladko zmago za napredovanje, pri čemer so celo osvojili skupino E.

Tanaka v 51. minuti povišal vodstvo Japonske

Spodaj je še nekaj slik svetovnih agencij iz omenjenega položaja, ki potrjujejo, kako zlahka se zavede človekovo oko ob stiku krogle in črte v prostoru. Foto: AP, EPA in Reuters.

Sami Španci, ki so zaradi preobrata na drugi tekmi Nemčija – Kostarika bili celo tri minute že na poti domov, se po tekmi niso pretirano razburjali. Kot da bi jim soočenje v osmini finala z Marokom bolj dišalo kot dvoboj s Hrvaško, ki zdaj čaka na Japonsko.

A gol je bil usoden za Nemčijo. Nogometno velesilo, štirikratne svetovne prvake, ki so na koncu po mukah sicer premagali Kostaričane s potrebno razliko dveh golov (4:2), a kaj ko španskega izenačenja ni bilo od nikoder. Če bi Španci izenačili na 2:2, bi Japonci izpadli, Nemci pa napredovali zahvaljujoč večjemu številu doseženih golov. V tem primeru bi La Roja igrala s Hrvati, elf pa z Marokom.

Fantomski gol kot je bil v finalu SP-ja 1966

Nemška javnost in mediji niso zlahka požrli novega poloma. Ob tem so del gneva stresli tudi na nov fantomski gol, ki jih je prizadel.

“Gol se preverja tri minute, ker naj bi žoga predtem lahko šla izven igrišča. Na televiziji je videti, kot da je šla v celoti. Morda je šla za nekaj milimetrov, a zadetek je štel kot zadetek Anglije na Wembleyju v finalu … iz leta 1966. Nemčija je izgubila z golom, ki je eden največjih škandalov v zgodovini nogometa. Nikoli se ne bi smel pojaviti na semaforju!” so zapisali pri Bildu.

Wembley gol je zadetek Geoffa Hursta v podaljšku finala SP-ja 1966 za 3:2, ko se naj bi žoga od prečka odbila preko golove črte in nazaj ven v polje. Vratar Hans Tilkowski je vse življenje trdil, da žoga ni bila čez črto v polnem obsegu. Glavni sodnik Gottfried Dienst je sprva pokazal na kot za Angleže, a je po posredovanju stranskega sodnika iz Sovjetske zveze Tofiqa Bahranova priznal gol. Šok za Zahodne Nemce je bil popoln in Angleži so na koncu s 4:2 na domačem svetovnem prvenstvu prvič in edinkrat doslej postali svetovni prvaki.

Nazaj v sedanjost in k japonskemu golu za 2:1. Velik del težav in ogorčenja v nogometnem svetu in zlasti na spletu gre na račun Fife in njenega deljenja posnetkov ter odločitev iz VAR sobe. Spodaj je VAR-ova analiza, ki je bila uporabljena pri za Nemce usodni odločitvi, dolgo po tekmi pa jo je zavrtel uradni katarski TV-partner BeIn Sport.

A po drugi strani se je med posnetki zavrtel tudi prizor in povečava, ki je že na začetku prepričala mehiškega sodnika Guerrera, da je opozoril južnoafriškega kolega na igrišču Gomesa na možnost veljavnosti gola. Nenazadnje ukrivljenost in geometrija obstajata ter igrata v igri z žogo na pravokotnem igrišču pomembno vlogo.

Spodaj še praktični prikaz, kako se spreminja dojemanje in videnje ali je žoga v resnici v polnem obsegu čez črto.

Riddle: Opinion Poll – Ali ste verjeli VAR-u, ko je priznal gol Japonske za 2:1?