in

Župani zagovarjajo cepljenje. Pa jih upoštevajo vsaj njihovi zaposleni?

Ne samo cepljenje, uvedbo pogoja PC, torej strožjega ukrepa od sedanjega PCT zagovarjajo župani mestnih občin. Preverili smo, kako gre županom petih največjih slovenskih mest s spodbujanjem k cepljenju na lastnem terenu, v občinskih upravah. In ali se pri tem poslužujejo tudi kakšnih “prijemov”. Mariborski župan se gotovo jih, med drugim za necepljene zaposlene na občini ne upošteva več samotestiranja, ampak jih pošilja na testiranje v zdravstveni dom.

Nedavno se je minister za zdravje Janez Poklukar obrnil na župane s prošnjo, da naj po svojih najboljših močeh pomagajo pri preprečevanju širjenja koronavirusa. A župani mestnih občin bi šli še korak dlje. Vlado so pozvali, naj razmisli o zakonski podlagi za uvedbo pogoja PC, kar bi pomenilo, da testiranje ne bi več odpiralo vrat javnega življenja in verjetno tudi službe ne, pač pa bi imeli dostop do tega le cepljeni in preboleli. Za uvedbo pogoja PC se po informacijah N1 zavzema tudi del ministrske ekipe, vendar se vlada za ta ukrep ni odločila, ker je ustavno sodišče zadržalo njeno septembrsko odločitev o uvedbi pogoja PC za prihod na delo v državni upravi, kamor sodita tudi vojska in policija. Za zdaj ustavno sodišče o tem še ni odločilo. Druga možnost za pravno podlago, s katero bi uvedli pogoj PC, pa bi bila sprememba zakona o nalezljivih boleznih, ki pa bi lahko bila ali znova predmet ustavne presoje ali celo referenduma, kar pa je v za vlado v tem trenutku politično preveč tvegano.

zdravko počivalšek, maja pak

Župani večjih slovenskih mest medtem ukrepajo, kakor lahko. So si pa enotni, da bi uvedba pogoja PC bistveno prispevala k boljši precepljenosti. “Če bi imeli 90 odstotno precepljenost, bi v Mariboru letos denimo lahko izpeljali martinovanje, pa smo ga znova odpovedali,” je v teh dneh dejal mariborski župan Saša Arsenović in dodal, “če bi lahko uvedel pogoj PC, bi to storil takoj.”

Arsenovićevi prijemi za cepljenje zaposlenih

Ljubljanski župan Zoran Janković, tudi zagovornik pogoja PC,  je ponosen “na to, da je od 47 ravnateljev ljubljanskih šol 44 cepljenih, precepljenost v mestni upravi pa je kar 88-odstotna,” pravi. Za vse, ki ne izpolnjujejo pogoja cepljeni ali preboleli, je ljubljanska občina organizirala samotestiranje pod nadzorom, lahko pa se testirajo tudi v enotah ljubljanskega zdravstvenega doma. Ni pa trenutno na Mestni občini Ljubljana nikogar, ki bi delal od doma.

Precepljenost zaposlenih na občini je med petimi največjimi slovenskimi mesti najnižja v Mariboru. Delo v mariborski v mestni upravi zadnja dva tedna delno spet poteka od doma. Od okrog 300 zaposlenih jih doma dela približno sto. Je pa mariborski župan oziroma občina, ki jo vodi, pred kratkim okoli 30 zaposlenim preklicala sklepe o delu od doma in morajo zdaj prihajati v službo na občino. Po poročanju Večera naj bi šlo predvsem za necepljene občinske uradnike, ki bi jih občina na ta način lahko “prisilila” k cepljenju, saj je zanje odredila testiranje na 48 ur v Zdravstvenem domu Maribor. Samotestiranje, pravijo na MOM, za necepljene zaposlene, ki morajo prihajati v službo na občino, torej ne zadošča več. Na občini pravijo, da delo od doma odrejajo glede na potrebe delovnega mesta, ne pa glede na (ne)izpolnjevanje pogoja PC. 

Stara Gavza
Bitcoin

Na kranjski mestni občini, ki jo vodi župan Matjaž Rakovec, je cepljenih 98 zaposlenih, 4 so preboleli, 41 pa se jih testira. Precepljenost med 143 zaposlenimi je tako 69-odstotna. Imajo tudi možnost dela od doma, ki ga odrejajo vodje posameznih enot.

Na celjski občini pod taktirko Bojana Šrota je zaposlenih 137 oseb, od katerih je 72 odstotkov cepljenih. Trenutno nimajo večjih težav z okužbami pri zaposlenih, jim pa omogočajo organizirano cepljenje proti gripi in s poživitvenim odmerkom proti covidu-19. Za zdaj tudi ne delajo od doma, ampak na delovnem mestu.

V Kopru je od 191 zaposlenih (vključno z zaposlenimi na Medobčinski upravi Istre) cepljenih 127, to je 67 odstotkov. Tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, se trikrat tedensko testirajo na sedežu delodajalca. “V prvi fazi delo smo od doma omogočili tistim zaposlenim, ki zaradi pridruženih bolezni sodijo v rizično skupino, nosečnicam in starejšim zaposlenim. Delo od doma poleg tega opravljajo tudi osebe, ki so v karanteni zaradi tesnega stika z obolelim, a same niso okužene,” je povedal koprski župan Aleš Bržan.

Na Mestni občini Koper je 191 zaposlenih, precepljenost je 67-odstotna.

Na Mestni občini Kranj je 143 zaposlenih, precepljenost je 69-odstotna.

Na Mestni občini Celje je 137 zaposlenih, precepljenost je 72-odstotna.

Na Mestni občini Ljubljana je 572 zaposlenih, precepljenost je 88-odstotna.

Na Mestni občini Maribor je okrog 300 zaposlenih. Podatka o precepljenosti nimajo, je pa približno 66 odstotkov cepljenih ali prebolevnikov.

Dve manjši občini trenutno brez okužb, najbolj precepljena Kranjska Gora

Med zgoraj omenjenimi mestnimi občinami je sicer precepljenost prebivalstva najboljša v Ljubljani (57,5 %), najslabša pa v Kopru (50,2 %). Najboljša precepljenost med vsemi občinami je v Kranjski Gori (63,9 %), sledijo ji Kostel, Osilnica, Idrija, Vipava in Hodoš.

zemljevid
Foto : N1

Po podatkih Sledilnika sta trenutno v Sloveniji dve občini, v katerih v zadnjem tednu niso potrdili nobenega primera okužbe, to sta Osilnica in Hodoš, ki sta tudi občini z najmanjšim številom prebivalcev, obe jih imata manj kot 400. Obe sta tudi na vrhu seznama najbolje precepljenih občin, Osilnica je na tretjem (62,4 %), Hodoš pa na šestem mestu (60,4 %).

Najvišji tedenski prirast okužb pa so imeli v občinah Žetale (+180 %), Bistrica ob Sotli (+157 %), Ribnica na Pohorju (+133 %), Selnica ob Dravi (+116 %) in Lovrenc na Pohorju (+111 %).