in

Znanstvenik trdi, da ve, kdo je bil prvi okuženi s koronavirusom

Nova ameriška študija je pokazala, da je bil prvi okuženi s koronavirusom prodajalec na tržnici v mestu Wuhan na Kitajskem, ne pa računovodja, ki ni imel povezave s tržnico, in zaradi česar se je špekuliralo, da bi lahko virus pobegnil iz laboratorija. Kot kaže študija, je prodajalec covidne simptome dobil nekaj dni prej kot računovodja.

Izvor virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, ostaja neznan. Prav to pa je v zadnjem času tudi glavni razlog za napetosti med Kitajsko in ZDA.

Bitcoin

Letos izdana skupna študija Kitajske in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je sicer pokazala, da virus skoraj zagotovo ne izvira iz laboratorija in da se je okužba zgodila po naravni poti, s stikom med človekom in živaljo.

Skupina znanstvenikov je pod vodstvom WHO letos štiri tedne v Vuhanu in okolici mesta skupaj s kitajskimi znanstveniki raziskovala izvor virusa. V skupnem poročilu, ki so ga izdali marca, so zapisali, da se je virus z netopirja na človeka prenesel s pomočjo še ene živali, vendar bi bile za potrditev te domneve potrebne dodatne raziskave.

Nova študija: Računovodja ni prvi okuženi

Računovodja, ki je dolgo veljal za prvega okuženega z virusom, naj bi prve simptome razvil 16. decembra 2019, nekaj dni pozneje, kot je bilo sprva znano, pa je v torek v novi ameriški študiji, ki je bila objavljena v reviji Science, zapisal Michael Worobey, vodja ekologije in evolucijske biologije na Univerzi v Arizoni. Zmeda se je pojavila zaradi težav z zobmi, ki jih je imel računovodja 8. decembra.

“Njegovi simptomi so se pojavili po več primerih obolelih na tržnici Huanan, zaradi česar je bil prodajalec morskih sadežev prvi znani primer, ki je imel simptome 11. decembra,” navaja študija. Kot piše, je bila večina prvih simptomatskih primerov virusa, povezanih s tržnico, predvsem z zahodnim delom, kjer so bili v kletkah zaprti rakunski psi, kar je trden dokaz, da se je virus prenesel z živali.