in

Žiga Jelar – RTVSLO.si

To je bila velika lekcija tudi zame. Kdor bo te moje besede vzel resno, jih lahko, kdor ne, pač ne. Nisem tukaj zato, da bi kogar koli nagovarjal.”

Žiga Jelar zaradi okužbe s koronavirusom, ki se je razvila v bolezen covid-19, ne bo začel zimske sezone z najboljšimi Slovenci. Zaradi posledic in izgubljenega meseca pa bo bržkone pripravljen šele po novem letu. Foto: Smučarska zveza Slovenije

24-letni smučarski skakalec Žiga Jelar je ob koncu priprav zbolel za koronavirusom, sledil pa je težji razvoj bolezni covid-19, zaradi česar se mu je podrl načrtovani začetek zime v Nižnem Tagilu. Prvič je Jelar začutil bolezen 24. oktobra. Pojavili so se prvi simptomi, kaj hitro pa je moral pomoč poiskati tudi na kliniki Golnik. Tam je bil pet ur na opazovanju, nakar je lahko zapustil bolnišnico. Jelar še vedno ne sme trenirati, saj ima predpisan počitek vsaj še to 22. novembra.


“Če bodo pregledi še enkrat okej, bom dobil zeleno luč za treninge. Zdaj sem imel rentgen pljuč, EKG, čakam še na ultrazvok srca. Je kar pestro,” je dejal v lanski sezoni 25. skakalec zime ter 12. v seštevku smučarskih poletov.

“Počasi prihajam na tisto svojo energetsko raven od prej, ampak se zelo vleče. Predvsem zato, ker sem imel 10 dni 40 stopinj vročine, kašelj, glavobole … Vse to me je ob izgubi kilogramov ‘izmozgalo’ do te mere, da sem zelo hitro utrujen. Je pustilo neke posledice, naslednji teden bo od bolezni minil en mesec. Ampak načrtno je treba iti naprej in videti, kakšen bo položaj v prihodnje,” ni upal nič napovedati član A-reprezentance.

Covid-19 je pustil nekaj fizičnih posledic. “Zaenkrat so odkrili le frakturo hrustančnice v prsnici, to je zaradi mišic kašlja, zato me v prsih še vedno boli. To lahko traja še nekaj tednov. Je pa vse v redu s pljuči, tudi EKG srca, ampak za srce bom lahko več povedal po ultrazvoku,” je težave opisal Jelar.

Trpi pa tudi psiha, saj takšnega scenarija v pripravah na novo sezono ni pričakoval. “Zanesljivo je težko, ker … Kot sem že povedal, sem začel sezono štiri dni po končanih tekmah v Planici, da sem do konca ‘zrihtal’ koleno. Trdo sem delal celo poletje, bil dobro pripravljen. To pa je bil udarec na dno tik pred sezono, ki bi jo moral začeti in se boriti za prve olimpijske igre. Ampak to so stvari, na katere zdaj ne morem vplivati. Zdaj stremim k temu, da bom fizično spet pri močeh ter da se bom vrnil na skakalnico. Verjamem pa, da po določenem številu skokov in treningov na skakanje nisem pozabil,” optimistično v prihodnje obdobje zre 24-letnik.