in

Združenje ravnateljev: Nekateri učitelji že sedaj zavračajo uresničevanje odloka

V združenju ravnateljev so izrazili podporo samotestiranju učencev od 1. do 5. razreda in mladostnikov s posebnimi potrebami v domačem okolju, za druge pa je samotestiranje po njihovi oceni pod določenimi pogoji možno izvesti v šolskem okolju. Ravnatelji na današnjem sestanku s šolskim ministrstvom na večino vprašanj sicer niso dobili odgovorov.

V Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije so v skupni izjavi po današnjem sestanku s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predlagali postopno uvajanje samotestiranja učencev.

Trgovina

Po njihovi oceni je v vladnem odloku več nedoslednosti. Odlok v delu namreč navaja, da osebam, mlajšim od 12 let, pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni treba izpolnjevati. V drugem delu odloka pa je navedeno, da se presejalno testiranje šteje kot izpolnjeni pogoj PCT. Samotestiranje pa bo od prihodnjega ponedeljka glede na vladno odločitev obvezno za vse učence, tudi za mlajše od 12 let.

Ob tem v združenju ravnateljev opozarjajo še, da “je v vseh navodili za samotestiranje določena minimalna starost ali celo profesionalna raba”. V združenju pa so zaradi uporabe termina samotestiranje prepričani, da učitelj ne sme testirati otroka, ki se zaradi navodil proizvajalcev ne sme testirati sam.

Otroci
Foto : PROFIMEDIA

“V tako kratkem času odlok v celoti ni uresničljiv”

V združenju ravnateljev prav tako ugotavljajo nedoslednosti med odlokom vlade in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede nošenja mask iz blaga. Zaradi tega ocenjujejo, da v tako kratkem času odloka v celoti ne morejo uresničiti, prav tako pa opozarjajo na težavo zaradi organizacije samotestiranja in primernega obveščanja staršev.

šola
maska

Na današnjem sestanku so tovrstna vprašanja postavili tudi predstavnikom ministrstva, a odgovorov na večino vprašanj, kot so pojasnili, niso dobili. “Obveščeni pa smo bili tudi, da nekateri učitelji že sedaj sporočajo, da zavračajo sodelovanje pri samotestiranju otrok,” poudarjajo v združenju.

V združenju opozarjajo tudi na številne grožnje, pritiske, verbalne in fizične napade na ravnatelje, saj da starši ne sprejemajo dejstva, da so ravnatelji dolžni izvajati odloke vlade, smernice NIJZ in priporočila zdravstva. Ravnatelji sicer zagotavljajo, da jim je v interesu, da šole ostanejo odprte, zato skrbijo za varno okolje in v največji možni meri sodelujejo z vsemi deležniki.