in

Zdravstvenim inšpektorjem na terenu prerezali pnevmatike

V zadnjem tednu je zdravstveni inšpektorat ugotovil 14 kršitev karantene, je povedala zdravstvena inšpektorica Deana Potza. V Mostah v Ljubljani so inšpektorjem na terenu prerezali tudi pnevmatike, je povedala. Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na Fursu, pa je dejal, da več težav kot pri izvajalcih storitev zaznajo pri uporabnikih.

Včerajšnje število potrjenih okužb je tretjič preseglo mejo štiri tisoč. Skupno je bilo potrjenih 4.276 okužb, delež pozitivnih testov pa je znašal 42,6 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 1.095 bolnikov, od tega 251 na intenzivni negi. Še 19 bolnikov je boj z boleznijo izgubilo, od tega 17 v bolnišnici.

PCT potrdilo

“Na oddelkih intenzivne terapije je 80 odstotkov pacientov necepljenih, zato še enkrat poziv vsem, ki se za cepljenje še niste odločili, da vnovič premislite. Polno cepljenih je trenutno v državi 64 odstotkov oseb, starejših od 18 let, oziroma 74 odstotkov oseb, starejših od 50 let,” je dejala uvodna govorka Maja Bratuša.

V zadnjih treh tednih poteka strožji nadzor nad spoštovanjem in preverjanjem pogoja PCT, ki ga izvajajo vse inšpekcijske službe na terenu. Ugotovitve zadnjega tedna sta na vladni novinarski konferenci predstavila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in vodja sektorja za finančni nadzor Finančne uprave RS (Furs) Marjan Maček.

Zdravstvenim inšpektorjem prerezali pnevmatike

Vsi inšpekcijski organi so v obdobju od 8. do 14. novembra opravili nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT v več kot 5900 objektih in nad več kot 25.000 osebami, med sankcijami so bila izrečena pretežno opozorila, pa je povedala Potza.

Zdravstveni inšpektorat je spoštovanje pogoja preverjal predvsem v teh dneh zelo zasedenih vulkanizerskih delavnicah, pri čemer pa so ugotovili samo dve manjši neskladnosti.

Ugotovili so tudi 14 kršitev karantene, kar je v trenutni epidemiološki situaciji skrb vzbujajoče, je poudarila inšpektorica. Obvestilo so dobili v nabiralnik, priložnost imajo pojasniti, ali so bili morda pri zdravniku, zato globe še niso bile izrečene.

karantena
Foto : PROFIMEDIA

Med t. i. martinovim koncem tedna je tržni inšpektorat opravil 130 nadzorov na področju trgovinske dejavnosti in preveril več kot 30 nočnih klubov. V Ljubljani je obratoval en nočni klub, ki mu je bilo ustno prepovedano nadaljnje delovanje.

V Mostah v Ljubljani so inšpektorjem na vozilu prerezali pnevmatike. Policija primer preverja, inšpektorji pa zato ne bodo opravili nič manj nadzorov, je poudarila Potza. Zaradi števila ponovljenih kršitev se povečuje tudi število izdanih glob, je še dodala.

Po besedah Potze še vedno potekajo postopki v zvezi z domnevnim cepljenjem mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi in ni še mogoče natančno napovedati, kdaj bodo zaključeni. Enako velja za nadzor nad osebami, ki se na osnovi pozitivnega rezultata hitrega testa nato niso udeležile še potrditvenega PCR-testiranja.

“Morda bi večkrat morali pomisliti na to, da za dnevno objavljenimi številkami stojijo ljudje. Vsi, ki ste a priori proti ukrepom, s tem škodite vsem. Dajmo vklopiti razum,” je še dodala glavna zdravstvena inšpektorica.

Več težav z uporabniki kot izvajalci storitev

Nadzor so poostrili tudi inšpektorji Furs, pri čemer po besedah vodje sektorja za finančni nadzor Mačka že opažajo pozitivne učinke. V prvem novembrskem tednu so namreč v povprečju ugotovili kršitve v 25 odstotkih nadzorovanih objektov, teden pozneje pa v 19 odstotkih.

Safeplace

Samo v tednu od 8. do 15. novembra so Fursovi inšpektorji na terenu opravili 1281 nadzorov, pri čemer so ugotovili 245 nepravilnosti, veliko večino na področju izpolnjevanja PCT-pogojev. Izdali so 10 plačilnih nalogov v skupni višini 27.200 evrov in izrekli 234 opozoril. Kot je pojasnil Maček, opozorila inšpektorji izrečejo v primerih, ko je nadzor pri zavezancih opravljen prvič in ti nepravilnosti takoj odpravijo.

Od 245 zaznanih nepravilnosti jih je bilo 192 ugotovljenih pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost gostinstva, 15 pri zavezancih, ki opravljajo trgovsko dejavnost, 13 pri zavezancih, ki opravljajo ostale storitvene dejavnosti, tri pri bencinskih servisih in 22 pri zavezancih, ki opravljajo druge dejavnosti, je povzel Maček.

So pa inšpektorji v minulih dneh zaradi nepravilnosti zavezancu na področju gostinstva izrekli tudi ustno odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti do odprave nepravilnosti. Pri ponovnem nadzoru so inšpektorji po Mačkovih pojasnilih namreč ponovno ugotovili nepravilnosti, saj zavezanec kljub temu, da je vedel, da so v njegovih poslovnih prostorih prisotne uradne osebe, zavestno ni preverjal pogojev PCT.