in

Zdravila proti covidu-19 bo kupoval NIJZ, stroški ocenjeni na 40 milijonov evrov

Vlada je danes soglašala s pooblastilom NIJZ za nakup zdravil za zdravljenje covida-19, ki so večinoma sicer še v fazi razvoja. Ocenjujejo, da bomo za nova zdravila, ki bodo nabavljena v okviru skupnega javnega naročila držav članic EU, v naslednjih letih porabili 40 milijonov evrov.

Vlada je na današnji dopisni seji izdala soglasje k pooblastilu Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) za nakup zdravil za zdravljenje covida-19 v okviru skupnega javnega naročila držav članic EU, so sporočili po seji.

zdravilo infuzija zdravljenje

Večina zdravil še v fazi razvoja

Na ministrstvu so opozorili, da gre za inovativna zdravila, ki so bila razvita v zelo kratkem času, zato bodo cene predvidoma tudi razmeroma visoke. Večina zdravil je še v fazi razvoja, zato v tem trenutku ni mogoče napovedati, katero zdravilo bo treba nabaviti in v kakšnih količinah, so pojasnili.

Zelo groba ocena je, da bi bilo v letu 2021 potrebnih 10 milijonov evrov, v letu 2022 pa 30 milijonov evrov.

Za ta namen bodo sredstva za leto 2021 zagotovili s prerazporeditvijo znotraj zakona o izvrševanju proračunov, za prihodnje leto pa s prerazporeditvami znotraj finančnega načrta pristojnega resorja, so zaključili.

NIJZ je pooblaščen za izvedbo vseh postopkov in aktivnosti v zvezi s temi zdravili, so na vladi še zapisali v sporočilu po seji vlade.

Oznake