in

Zaradi skokovitega porasta okužb avstrijska vlada o ukrepih

Iz Avstrije poročajo o skoraj 9.400 novih okužbah. Medtem ko bo avstrijska vlada v kratkem odločila o tem, kakšne ukrepe bo uvedla, pa so na Islandiji že zaostrili protikoronske ukrepe.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 9.388 okužb s koronavirusom, s čimer so skoraj podrli dosedanji rekord iz lanskega novembra, ko so v 24 urah potrdili 9.586 okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 1.831 covidnih bolnikov, kar je pet več kot dan prej. Na intenzivni negi je 356 ljudi, kar je štiri več kot v četrtek, v primerjavi s prejšnjim tednom pa jih je 76 več.

Največ novih okužb – 2.461 primerov – so potrdili v Zgornji Avstriji, sledita Spodnja Avstrija (1.841) in Dunaj (1.298).

Avstrijska vlada se bo drevi na temo zaostrovanja omejitvenih ukrepov sestala z deželnimi glavarji. Medtem ko zdravstvo in strokovnjaki pozivajo k strogim ukrepom, namerava vlada vztrajati pri svojem stopenjskem zaostrovanju ukrepov, ki med drugim vključuje dodatne omejitve za necepljene.

Po poročanju avstrijskih medijev naj bi vlada predlagala, da bi že sedaj za vso Avstrijo uvedli četrto od petih stopenj ukrepov, ki za številna področja predvideva pogoj PC (prebolel ali cepljen proti covidu-19). Zaostritev ukrepov za zajezitev okužb s koronavirusom podpirajo glavarji vseh avstrijskih zveznih dežel z izjemo Gradiščanske. Na mizi naj bi bil tudi predlogi o obsežni kampanji za cepljenje s poživitvenim odmerkom proti covidu-19, dodatnih obveznih testih tudi za cepljene in prebolevnike, obvezni uporabi zaščitnih mak FFP2 v vseh javnih notranjih prostorih ter ponovni uvedbi dela od doma.

Islandija zaostruje ukrepe

Na Islandiji, kjer v zadnjem času narašča število okužb s koronavirusom (danes poročajo o 179 novih okužbah), znova uvajajo nekatere ukrepe. Od sobote bodo denimo spet obvezne zaščitne maske v primerih, ko ljudje ne bodo mogli vzdrževati najmanj enega metra medsebojne razdalje, je sporočila islandska vlada, ki obenem spodbuja cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Od prihodnje srede bodo večja zbiranja omejena na 500 ljudi, medtem se jih trenutno lahko zbira do 2.000. Gostinski obrati, ki strežejo alkohol, se bodo morali zapirati ob 23. uri, dve uri prej kot običajno.