in

Začenja se obvezno samotestiranje učencev in dijakov

Učenci in dijaki se bodo od danes v šolah trikrat tedensko obvezno samotestirali na novi koronavirus. Tisti, ki se ne bodo in niso ne cepljeni ne preboleli covida-19, se bodo začasno morali izobraževati na daljavo.

Samotestiranje je predvideno praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. V primeru pozitivnega testa mora ravnatelj o tem obvestiti starše učenca. Če je rezultat samotestiranja pozitiven, sošolci in učitelj do rezultata PCR-testa učenca normalno nadaljujejo pouk, učenec pa mora biti do izvida testa v izolaciji.

Denis Baš

V primerih, če bi v šolo prišel otrok brez soglasja staršev za samotestiranje, mu šola zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev, starše pa pozove, da nemudoma pridejo ponj, so zapisali v okrožnico. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Če otrok pisno soglasje starša zgolj pozabi, pa ga starš lahko da tudi ustno, učenec pa naslednji dan prinese pisno soglasje.

Sicer pa šola starše, ki izrazijo nesoglasje, obvesti, da se njihov otrok do nadaljnjega izobražuje na daljavo, ker zanj velja prepoved zbiranja v prostorih šole. Če bo na šoli ugotovljeno, da je zaradi množičnega nestrinjanja z ukrepom obveznega samotestiranja nemogoče organizirati izvedbo pouka v prostorih šole, ravnatelj predlaga prehod na model BC2, torej na izobraževanje celotne šole na daljavo.

Ravnatelji so ministrstvo ponovno pozvali, naj se najmlajši samotestirajo v domačih okoljih, a ministrstvu predlogu ni sledilo. Kot pa v dodatnih pojasnilih navajajo na ministrstvu, lahko šola izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri izvajanju samotestiranja učencev prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Ravnatelji upajo, da starši otrok brez soglasij ne bodo pošiljali v šolo

Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec poudarjata, da gre za nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol. Kustečeva je pred sredinim začetkom samotestiranja vseh učencev v šolah v video nagovoru prosila, naj vsi pomagajo in zaupajo zdravstveni in pedagoški stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši med njimi, še naprej obiskovali pouk v šolah.

Samotestiranje
Denis Baš

Ukrepom sicer nasprotujejo nekateri starši, ravnatelji pa so izpostavljeni številnim pritiskom.

Ne šolska ne pediatrična stroka upora staršev, ki nasprotujejo obveznemu samotestiranju otrok v šoli, pravzaprav ne razumeta. Ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani Marjan Gorup je starše v več dopisih pozval k razumnosti, strpnosti in dobronamernosti. “Po izkušnji z zapiranjem šol smo se kot družba zavezali, da bomo naredili vse, da šole ostanejo odprte, zdaj, ko imamo ukrepe, s katerimi naj bi to zagotovili, pa so težave,” pravi.

Ravnatelji upajo, da starši otrok brez soglasij ne bodo pošiljali v šolo. Kaj bodo torej storili, ko bodo otroci brez soglasja prišli v šolo? “Starše bomo obvestili, naj otroka pridejo iskat. Če se tudi to ne bo zgodilo, bo otrok verjetno v šoli do konca dneva, kaj bomo storili naslednji dan, pa ne vem. V skladu z odlokom bi mu morali preprečiti vstop v šolo,” razmišlja ravnatelj Osnovne šole Železniki Franc Rant.