in

Za odtekanje informacij v kavaški klan je glavna osumljenka tajnica na tožilstvu

Po informacijah N1 je glavna osumljenka za odtekanje informacij v slovensko “izpostavo” kavaškega klana tajnica na specializiranem državnem tožilstvu. Občutljive informacije o poteku preiskave, ki jo je opravljal NPU, usmerjalo pa specializirano državno tožilstvo, je po pisanju Večera nosila svojemu partnerju, ki je po informacijah N1 povezan s kriminalnim podzemljem. Kot poroča Večer, je prek partnerja pomembnim članom kavaškega klana posredovala tajne podatke o izdanih odredbah za hišne preiskave in s tem vsaj dvema pomagala, da sta se izognila prijetju. Ali je imel kavaški klan, kriminalna združba z Balkana, ki se ukvarja predvsem s preprodajo drog in orožja, v Sloveniji v organih odkrivanja in pregona še kakšnega informatorja, ta trenutek še ni znano. To je v zadnjem času večkrat preverjala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, direktorica NPU Petra Glah Lazar je prejšnji teden komisiji zatrdila, da v NPU krta ni.

Kriminalisti so v torek opravili hišne preiskave na specializiranem državnem tožilstvu. Aretirali so uslužbenko tožilstva, ki je imela dostop do tajnih podatkov o izdanih odredbah za hišne preiskave in prikrite preiskovalne ukrepe, poroča današnji Večer.

Medij še poroča, da je uslužbenka tajne podatke domnevno posredovala pomembnim članom kavaškega klana. Po informacijah N1 je glavna osumljenka za odtekanje informacij v slovensko “izpostavo” kavaškega klana tajnica na specializiranem državnem tožilstvu. Večer poroča, da je delala na vpisniku na tožilstvu in ostaja v policijskem pridržanju, medtem ko naj bi njenega partnerja policisti izpustili.

Osumljena uslužbenka naj bi namreč podatke posredovala prav svojemu partnerju, ta pa naprej posameznikom iz kriminalnega podzemlja, ki so se zaradi izdaje iz hiše tožilstva lahko na udarec policije pripravili ali se celo skrili pred njo, poročajo.

Prijetju naj bi se izognila dva člana združbe

Z njeno pomočjo naj bi se maja letos policijskemu prijetju tako izognila vsaj dva pomembna člana kriminalne združbe kavaški klan, ki sta med obtoženimi, a še vedno na begu. To sta Luka Arapovič in Blaž Kadivec, še poroča Večer.

Ali je imel kavaški klan, kriminalna združba z Balkana, ki se ukvarja predvsem s preprodajo drog in orožja, v Sloveniji v organih odkrivanja in pregona še kakšnega informatorja, ta trenutek še ni znano. To je v zadnjem času večkrat preverjala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, direktorica NPU Petra Glah Lazar je prejšnji teden komisiji zatrdila, da v NPU krta ni.

Maja aretirali več osumljenih

Slovenska policija je v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi močno prepredene lovke kavaškega klana presekala maja, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) skupaj s policisti specialne enote na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Koper opravili 23 hišnih preiskav in ob sodelovanju z drugimi kriminalisti prijeli 48 oseb, od tega 25 slovenskih in 23 tujih državljanov.

Preiskovalni sodnik je 15. maja zoper šest oseb, ki naj bi bile blizu vrhu kavaškega klana, odredil pripor, pet pa jih še vedno iščejo.

Domnevni vodja kriminalne združbe Radoje Zvicer je po poročanju srbskega Kurirja za glavo slovenskega ovaduha ponudil milijon evrov. Ko so razkrili njegovo identiteto, ga je po poročanju Dnevnika policija odstranila iz pripora in ga preselila v drugo državo, kjer biva pod 24-urnim varovanjem policije.

Po trditvah policije in specializiranega državnega tožilstva je slovenska mreža kavaškega klana delovala od leta 2018. Imela je močne povezave predvsem v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji, na Nizozemskem in na Hrvaškem. Tri leta naj bi iz Nizozemske in Španije tedensko prepeljali po več kilogramov različnih drog, predvsem kokaina, heroina, konoplje in hašiša. Osumljenci naj bi si s tem protipravno pridobili za vsaj dva milijona evrov sredstev. Za njih je bila po besedah pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU) Matjaža Jerkiča značilna natančna in hierarhično urejena organizacijska struktura, znotraj katere je imel vsak član jasne pristojnosti in naloge. Klan sicer izvira iz Črne gore, trgujejo pa z drogo in orožjem.

Ko bi moral začeti moriti, se je obrnil na policijo

V zadevi kavaški klan je obtoženih 24 ljudi, tožilec Jože Levašič pa je po poročanju Večera zoper njih napisal kar 490 strani dolgo obtožnico. Med obtoženimi ni moškega, ki se je odločil, da bo z informacijami pomagal policiji, zato je dobil novo identiteto in bo nastopil kot priča.

Matej Tonin

Med drugim je, tako piše Večer, policiji natančno pojasnil, kako deluje kriminalna združba, predal pa jim je tudi številne dokaze o poslih z drogo.

Za sodelovanje s policijo naj bi se odločil po posvetu z odvetnico in po tem, ko so v združbi od njega začeli zahtevati tudi, da organizira oziroma celo izvede umore, torej da sam ubije koga po njihovem naročilu ali pa zagotovi podporo tistim, ki bi v Slovenijo prišli koga likvidirati, so še izvedeli v časniku Večer.

Uhajanje informacij

Ovaduh je preiskovalcem povedal tudi, da eden izmed obtoženih pozna nekoga na NPU, ki mu posreduje zaupne informacije glede policijskih preiskav. Po besedah ovaduha naj bi na podlagi tega posredovanja že omenjena Kadivec in Arapović zbežala v tujino. Uhajanje zaupnih informacij iz NPU je na zaslišanju pred preiskovalno sodnico po poročanju Večera potrdil še eden izmed obtoženih.

V povezavi z uhajanjem informacij na NPU poteka notranjevarnostni postopek, ki še ni zaključen.