in

Z lepotnega tekmovanja zaradi botoksa in kolagena diskvalificirali 40 kamel

Z lepotnega tekmovanja v Savdski Arabiji so zaradi vbrizgavanja botoksa, kolagenskih polnil in jemanja hormonov diskvalificirali več kot štirideset tekmovalk – kamel. Organizatorji tekmovanja so za lastnike, ki so kamele lepotno olepševali, napovedali stroge kazni.

Vrhunec Festivala kamel kralja Abdulaziza, ki velja za največji tovrstni festival na svetu, je lepotno tekmovanje.

Po poročanju lokalnih medijev na tekmovanju sodeluje 33 tisoč lastnikov kamel, ki so v Savdsko Arabijo pripotovali tudi iz Združenih držav Amerike (ZDA), Rusije in Francije. Lastnik najlepše kamele lahko domov odnese približno 52 milijonov evrov denarne nagrade, poroča BBC.

Eden glavnih atributov lepo oblikovana grba

Med atributi, ki jih sodniki ocenjujejo pri sodelujočih kamelah, so dolge povešene ustnice, velik nos in lepo oblikovana grba, pod drobnogled pa vzamejo tudi kakršnekoli lepotne izboljšave na tekmovalkah. Sodniki so za odkrivanje lepotnih posegov na kamelah uporabljali “napredne tehnologije”. Kot poroča BBC, pa tolikšnega števila lepotnih popravkov na tekmovanju do sedaj še niso zasledili.

Vse tekmovalke so najprej odpeljali v dvorano, kjer so strokovnjaki ocenili njihov zunanji videz in gibanje. Z rentgenskimi in 3D ultrazvočnimi aparati so skenirali njihove glave, vratove in trup, vzeli pa so tudi vzorce za genetsko analizo in podobne preglede.

Botoks, kolagenska polnila in hormoni

27 kamel so diskvalificirali zaradi raztegnjenih delov telesa, 16 pa zato, ker so jim lastniki vbrizgali botoks. Tega so kamelam vbrizgali v ustnice, nosove, čeljusti in druge dele glave, da bi sprostili njihove mišice. Za večje ustnice in nosove so uporabili kolagenska polnila, za pospeševanje mišične rasti pa so jim dali hormone. Uporabili so tudi gumijaste trakove, s katerimi so omejili pretok krvi na tistih delih telesa, za katere so želeli, da so videti večji.

Organizatorji tekmovanja Camel Club (Klub kamel) so dejali, da “stremijo k temu, da bi ustavili vse posege in zavajanja pri olepševanju kamel” ter obljubili uvedbo “strogih kazni za manipulatorje”.

Organizatorji pričakujejo, da bo festival, ki je organiziran približno sto kilometrov severovzhodno od savdske prestolnice Riad, vsak dan obiskalo okrog sto tisoč turistov. Dogodek se je začel 1. decembra in traja štirideset dni, še poroča BBC.