in

WTA sprašuje uradni Peking: Kje je Peng Šuai?

35-letna Peng Šuai, nekdanja zmagovalka Wimbledona in odprtega prvenstva Francije v dvojicah, je na začetku meseca izginila neznano kam, odkar je vplivnega člana kitajske komunistične partije Gaolija Žanga obtožila, da jo je v dolgoletnem razmerju prisilil k spolnim odnosom.

Član najožjega vodstva naj bi jo zlorabljal

Zdaj 75-letni Gaoli Žang je bil med letoma 2012 in 2017 član politbiroja kitajske komunistične partije, odločilnega organa ne samo v stranki, temveč celotni državi, med 2013 in 2018 pa je bil še podpredsednik kitajske vlade.

Obtožbe so se na kratko pojavile na osebnem profilu teniške zvezdnice na kitajski platformi Weibo, ki je podobna Twitterju. V objavi, ki se bere kot osebno pismo Žangu, je Pengova zapisala: “Zakaj si sem vrnil k meni in me odpeljal k tebi domov in me prisilil v spolni odnos s teboj? Da, res nimam nobenega dokaza, ker je bilo preprosto nemogoče imeti kakšen dokaz.”

V daljšem zapisu, kjer je vplivnega Žanga obtožila dolgoletne spolne zlorabe, hkrati pa zaradi statusa enega izmed ključnih mož Kitajske ni mogla pobegniti iz sprevrženega razmerja, je ena najboljših tenisačic sveta zapisala tudi: “Nisem mogla opisati, kako se mi je vse gnusilo in in kolikokrat sem se vprašal, ali sem še vedno človek? Počutim se kot truplo, ki hodi. Vsak dan sem se pretrvarjala, katera oseba je pravi jaz?”

Vodja WTA-ja pripravljen izgubiti kitajski trg

Naomi Osaka

V dobre pol ure je objava na uradno potrjenem računu Pengove hitro izginile, izgubila pa se je tudi vsaka sled za igralko. Teniško združenje WTA je nato zahtevalo dokaz, da je igralka na varnem, pozivu pa so se pridružili številni teniški zvezdniki, vključno z Naomi Osaka, Novakom Đokovićem in s Sereno Williams.

Uradna Kitajska preprečuje vsakršno debato o tem primeru. Na nacionalnem medmrežnem iskalniku je iskanje njenega imena blokirano. Vodja WTA Steve Simon je šel korak dlje in za CNN izjavil, da je združenje za varnost in zdravje pripravljeno zapraviti milijone dolarjev, ki jih ponuja posel na cvetočem kitajskem trgu. “Vsekakor smo pripravljeni prekiniti vse posle na Kitajskem in se soočiti z vsemi zapleti, ki jih to prinaša. To, kar se dogaja, je večje od posla. Ženske je treba spoštovati in ne cenzurirati,” je odločno dejal Simon.

Šenžen gosti zaključni turnir vse do 2028

Ne gre spregledati, da je prav kitajski trg v tem trenutku med najbolj pomembnimi za WTA. Med drugim je Šenžen potrjen kot gostitelj zaključnega turnirja najboljše osmerice igralk za obdobje 2019-2028, denarne nagrade pa so tam zvišali s sedmih na 14 milijonov dolarjev. Letos je zaradi zapletov s pandemijo koronavirusa tekmovanje sicer prevzela Guadalajara v Mehiki.

Nespretno sestavljeno e-sporočilo

Dvomi o avtentičnosti sporočila izginule kitajske igralke

Pritisk na Kitajsko, da razišče, kje je izginula športnica, se stopnjuje. Uradnih informacij iz Pekinga ni. Kitajski državni medij CGTN je v sredo objavil elektronsko sporočilo, ki naj bi ga na združenje WTA poslala 35-letna Pengova. V elektronskem sporočilu naj bi igralka zapisala, da njene pred tem izrečene “obtožbe niso resnične”. Ob tem je dodala, da “ni izginila ter da ni v težavah”.

Toda takoj so se pojavili dvomi o avtentičnosti pisma, saj je bilo sporočilo napisano v nerodnem jeziku, obenem pa se je izkazalo, da je televizija po vsej verjetnosti prikazala le posnetek računalniškega zaslona, na katerem je jasno razviden kurzor, kar nakazuje prirejanje sporočila.

Združenje WTA se zato še naprej trudi, da bi vzpostavilo stik z igralko, kar pa se še ni zgodilo.
“Izjava, ki so jo objavili kitajski državni mediji, samo še bolj potrjuje mojo skrb glede lokacije Peng Shuai in njene varnosti,” so na v izjavi za javnost dejal Simon.