in

WHO: Omikron se širi najhitreje od vseh različic

Vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je sporočil, da se najnovejša različica koronavirusa omikron širi hitreje od preostalih različic. Čeprav velja za bolj blago, je vodja WHO posvaril pred tem, da se lahko zdravstveni sistemi zaradi hitrega širjenja te različice znajdejo pod (pre)velikim pritiskom.

“Omikron se širi s hitrostjo, ki je nismo videli pri nobeni od prejšnjih različic,” je sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dodal, omikron resda povzroča manj resna bolezenska stanja, a bi njegovo hitro širjenje vseeno lahko povzročilo prekomerne obremenitve zdravstvenih sistemov.

Različica omikron, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, je bila doslej uradno potrjena v najmanj 77 državah, a je verjetno prisotna že povsod po svetu. Kot so še sporočili z WHO, so se tudi obstoječa cepiva proti covidu-19 izkazala za nekoliko manj učinkovita pri preprečevanju hudega poteka bolezni pri osebah, ki se okužijo s to različico.

Študija dejanskega stanja, ki je bila objavljena včeraj, kaže, da je bilo cepivo proizvajalcev Pfizer/BioNTech v Južni Afriki manj učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij oseb, ki so se okužile z omikronom. Ne glede na to cepiva proti covidu-19, ki so zelo uspešna pri preprečevanju hudega potega bolezni po okužbi s preostalimi različicami, predstavljajo “pomembno zaščito”, so še sporočili z WHO.

Kot smo poročali včeraj, smo v Sloveniji potrdili štiri primere nove različice omikron, vse osebe pa so z območja Ljubljane.

Globalna neenakost, ki ostaja

Vodja WHO je bil prav tako znova kritičen do neenakosti med revnimi in bogatimi državami pri dostopu do cepiv proti covidu-19. Dejal je, da so nekatere države zaradi pojava omikrona začele s poživitvenim odmerkom cepiti celotno prebivalstvo, čeprav še ni dovolj dokazov o učinkovitosti poživitvenega cepljenja proti tej različici.

WHO skrbi, da bo to znova privedlo do kopičenja cepiva v bogatih državah in še okrepilo neenakost med njimi in revnimi državami pri dostopu do cepiv. “Naj bom zelo jasen: WHO ni proti poživitvenim odmerkom. Smo proti neenakosti,” je poudaril Tedros. “Če bomo končali neenakost, bomo končali pandemijo covida-19. Če bomo dovolili, da se neenakost nadaljuje, bomo tudi pandemiji dovolili, da se nadaljuje,” je povedal, so zapisali na Twitterju WHO.