in

Vulkan na Kanarskih otokih zahteval prvo žrtev

Vulkan Cumbre Vieja na kanarskem otoku La Palma je terjal prvo žrtev v osmih tednih, odkar je izbruhnil. Nekemu moškemu, ki so mu dovolili nazaj v evakuacijsko območje, se je vdrla streha in je umrl, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Do nesreče je prišlo na jugu otoka, žrtev pa je 70-letni moški, je poročal španski časnik El Mundo.

Izbruh vulkana na Japonskem

Območje je sicer evakuirano, a prebivalcem, ki imajo tam svoje hiše, pogosto odobrijo krajši obisk, da postorijo nujno na svoji lastnini ali pa da gredo iskat kakšen pomemben dokument ali kaj podobnega, kar so pozabili. Se pa to običajno dogaja v prisotnosti predstavnika oblasti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Moškega so sorodniki pogrešali od petka, danes pa so ga našli. Domnevno naj bi skušal očistiti vulkanski prah s strehe, a se mu je ta očitno vdrla in se je tako močno poškodoval, da je umrl.

Vulkan Cumbre Vieja se je prebudil 19. septembra, doslej pa je njegova lava povsem uničila več kot 1450 objektov in okoli 1018 hektarov površine. Z območja so izselili okoli 7000 prebivalcev.

V zadnjih dneh se aktivnost vulkana umirja. Tok lave se je praktično že povsem ustavil in prebivalci upajo, da je najhujše že mimo, še poroča dpa.

Oznake