in

Vučićevo nagrado Srbi namenjajo v dobrodelne namene

Srbija je v zadnji minuti rednega dela z golom Mitrovića prišla do zmage za neposredno uvrstitev na SP in s tem Portugalsko potisnila v dodatne kvalifikacije, ki se bodo v marcu odvile s tremi turnirji četverice, samo zmagovalec pa bo videl Katar. Foto: AP

Visoko nagrado v višini milijona evrov je nogometašem pred odhodom v Lizbono obljubil predsednik Srbije Aleksandar Vučić, če se bodo neposredno uvrstili na prvenstvo. Nogometaši so se neposredno uvrstili na prvenstvo, vlada Ane Brnabić pa je v ponedeljek obljubo spremenila v uradno odločitev.

Vsota v višini milijona evrov v dinarski protivrednosti je bila nakazana na račun srbske nogometne zveze. Srbski nogometaši pa so se, tudi na poziv srbske javnosti, odločili, da bodo denar raje kot za lastne potrebe donirali.

Bogat Fifin nagradni sklad

Srbskim nogometašem milijon evrov nagrade

Vse udeleženke svetovnega prvenstva 2022 bo sicer že tako bogato nagrajena s strani Fife. Za priprave bo vsaka izmed 32 reprezentanc prejela po 2 milijona dolarjev, ob tem pa še 10 milijonov dolarjev za udeležbo v skupinskem delu turnirja v Katarju. Torej si je Srbija z uspehom v Lizboni že priigrala 12 milijonov dolarjev oziroma 10,57 milijona evrov.

Osmina finala podvoji nagradni znesek

A zatem v Katarju, kjer bo mundial potekal drugo leto od 21. novembra do 18. decembra, še bogate nagrade za preboj in uspeh v izločilnih bojih. Osmerica izpadla v osmini finala bo prejela po dodatnih 12 milijonov dolarjev, izpadli četrtfinalisti pa 18 milijonov dolarjev

Daleč največji delež sicer skupno kar 700-milijonskega nagradnega sklada bodo odnesle najboljše štiri reprezentance sveta. Četrtouvrščene čaka 25 milijonov, tretjeuvrščene 30 milijonov, finaliste 40 milijonov in nove svetovne prvake kar 50 milijonov dolarjev nagrade. Skupno maksimalno 62 milijonov dolarjev oz. 52,83 milijona evrov.

Vse to so samo neposredne denarne nagrade Fife, seveda bodo svoj lonček udeleženkam mundiala pristavili še pokrovitelji.