in

Vstop v Italijo od četrtka le s testom, izjema obmejni prebivalci in delavci

Mejni prehod med Italijo in Švico. Foto: EPA

Cepljeni in preboleli bodo morali od četrtka ob prihodu iz druge države članice Evropske unije v Italijo predložiti negativen izvid hitrega ali PCR-testa na novi koronavirus. Tisti, ki niso cepljeni, pa bodo morali poleg negativnega izvida testa še v obvezno petdnevno karanteno.

Ob koncu karantene bodo morali predložiti še en izvid negativnega testa, je v torek odločil italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza. Veljavnost negativnega PCR-testa je 48 ur, hitrega pa 24 ur.

Po torkovi objavi odredbe je bilo odprtih še več vprašanj glede ukrepov, predvsem glede ljudi, ki živijo ob mejah, in čezmejnih delavcev.

Državni sekretar na italijanskem ministrstvu za zdravje Andrea Costa je danes popoldne v pogovoru na televiziji La7 pojasnil, da se za čezmejne delavce in obmejne prebivalce v pasu 60 kilometrov od meje ne spreminja nič.

Tistim, ki mejo prehajajo zaradi službenih ali drugih nujnih razlogov, je zagotovljena pravica, da to počnejo brez omejitev, tako kot so do zdaj,” je povedal po poročanju Primorskega dnevnika.

Vstop v Italijo le s testom, izjema čezmejni delavci

Evropski parlament razpravljal o potezi Italije

Usklajevanje pravil glede covida-19 je bilo tudi v središču dopoldanske razprave v Evropskem parlamentu, kjer je države članice še zadnjič kot predsedujoča zastopala Slovenija, je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja, Mojca Širok.

V Italijo cepljeni s testom, necepljeni v karanteno. Je covidno potrdilo mrtvo?

Namen covidnega potrdila, ki ga je predlagala Evropska komisija, je omogočiti lažja potovanja po sedemindvajsetih državah članicah z enakimi pravili za vse. Države so ga junija potrdile, a so si izborile tudi možnost, da ob slabšanju epidemičnih razmer ukrepe na svojem ozemlju enostransko zaostrijo.

Jourova: Upam, da ne bodo izničili covidnega potrdila

Trdo smo delali za to, da imamo danes sredstva in nove strukture za boj proti pandemiji,” pa je dopoldne v Evropskem parlamentu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki odločitve Italije sicer ni posebej omenjala.

Države to lahko storijo, vendar upam, da s tem ne bodo izničile covidnega potrdila, ki je eden najbolj praktičnih ukrepov, kar smo jih uvedli za evropske državljane,” je v torek zvečer na novinarsko vprašanje, ali je evropsko covidno potrdilo mrtvo, odgovorila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

O usklajevanju ukrepov in pogojev za prehajanje notranjih meja bodo po napovedih v četrtek razpravljali tudi voditelji držav članic, saj naj bi o podobni odločitvi, kot jo je sprejela Italija, razmišljale tudi druge, domnevno Irska in Portugalska, je še poročala Mojca Širok.

Jourova je izrazila zaskrbljenost nad potezo Italije. Foto: EPA

Jourova je izrazila zaskrbljenost nad potezo Italije. Foto: EPA

Draghi: Ni bilo treba veliko premišljevati

Na besede Jourove se je danes odzval italijanski premier Mario Draghi. “Omikron se širi precej hitreje kot druge različice. Pri nas predstavlja 0,2 odstotka vseh okužb, v drugih državah pa je veliko bolj razširjen. Mislim, da glede tega ni treba prav veliko premišljevati,” je povedal v parlamentu po navedbah STA-ja.

V italijanskem turističnem sektorju so bili medtem kritični do ukrepov. Bojijo se, da bo zaradi tega manj obiskovalcev iz tujine. “Nova odredba kaznuje turizem,” je povedal predsednik združenja hotelirjev v deželi Benečija (Veneto) Massimiliano Schiavon po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.