in

Vrtovec v upravo Gen-I tišči svoje, bo na koncu poseglo sodišče?

Nadzorniki Gen energije so včeraj zvečer po informacijah N1 končali sejo in skupščini Gen-I za imenovanje v upravo trgovca z električno energijo predlagali dve imeni, Jureta Sokliča in Davorina Dimiča. Oba naj bi bila blizu NSi, iz katere prihaja resorni minister Jernej Vrtovec. Viri iz energetike dvomijo v njune sposobnosti za vodenje tako velikega sistema kot je Gen-I. Malo verjetno je, da bi ju skupščina Gen-I, v kateri ima še vedno dobro tretjino glasov “staro” vodstvo Gen-I in Elektra Ljubljane, podprlo njuno imenovanje. Če dogovora ne bo, bi lahko po 17. novembru vodenje Gen-I prevzela sodno imenovana začasna uprava.

Predsednik uprave Gen-I  Robert Golob najverjetneje ne bo dobil novega mandata na čelu trgovca z električno energijo. Nadzorniki Gen energije, 62,5-odstotne lastnice Gen-I, ki ima po družbeni pogodbi pristojnost, da predlaga kandidata za predsednika uprave in enega članka uprave, včeraj generalnemu direktorju Gen energije Martinu Novšaku niso dali zelene luči, da danes podpre Golobovo ponovno imenovanje.

ribič

Kot smo neuradno izvedeli, pa je nadzorni svet Gen energije, ki ga vodi predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen, skupščini Gen-I, ki se sestane danes, v imenovanje predlagal dve imeni. Prvi je obstoječi nadzornik Gen energije Jure Soklič, ki je sicer znan iz vlagateljskega sveta (med drugim je bil soustanovitelj in direktor podjetja Hive Project, ki je razvijalo blockchain tehnologijo). Drugi pa Davor Dimič, vodja finančno planske službe v Termoelektrarni Brestanica in nadzornik Elektra Ljubljana.

Oba naj bi prihajala iz Posavja in veljata za kader blizu NSi. Viri iz energetike dvomijo v njune sposobnosti za vodenje tako velikega sistema kot je Gen-I, ki letno ustvari dobri dve milijardi evrov prihodkov in ima močno razvejeno mednarodno mrežo trgovanja.

Bo na koncu odločilo sodišče?

Čeprav bi Soklič in Dimič lahko dobila glas Gen energije, to še ne zadostuje za njuno imenovanje. Drugi glas na skupščini Gen-I bo imela direktorica Gen-EL Martina Pohar. Gen-EL ima v lasti drugih 50 odstotkov Gen-I.

Robert Golob, Gen-I

Pred skupščino Gen-I se mora sestati še nadzorni svet Gen-EL, ki bo Poharjevi dal navodilo, kako glasovati pri točki o imenovanju uprave. Nadzorniki so Andrej Ribič, nedavno krivdno razrešen z mesta predsednika uprave Elektra Ljubljane, Novšak ter Maks Helbl in Gregor Lojk, oba zaposlena v Gen-I. Malo verjetno je, da bi v tej sestavi podprli imenovanje Sokliča in Dimiča.

Skupščina (oba družbenika) mora biti pri odločanju o vseh predlogih soglasna. Če se s predlogom nove uprave, ki jo potrjujejo v paketu, ne bosta strinjala oba družbenika, bo ta padel v vodo. Glede na pravna razmerja tako sogovorniki blizu dogajanja ne izključujejo možnosti, da bi 17. novembra začasno upravo Gen-I imenovalo sodišče.