in

Vrtovec kadruje: zamenjan šef Elektra Ljubljana

Predsednik uprave Elektra Ljubljane Andrej Ribič odhaja s položaja, njegovo mesto kot vršilec dolžnosti prevzema dosedanji finančni direktor Marjan Ravnikar.

Nadzorni svet Elektra Ljubljana, ki ga od septembra dalje vodi Božidar Godnjavec, sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, je razrešil predsednika uprave Andreja Ribiča, na Twitterju piše Bojan Požar.

Razlog za zdaj ni znan. O Ribičevi menjavi se je sicer govorilo vse od junijske zamenjave (državnih) nadzornikov, saj mu vladajoča politika ni naklonjena. Mandat bi mu potekel marca prihodnje leto.

Elektro Ljubljana zdaj prevzema Marjan Ravnikar, do zdaj finančni direktor družbe, ki je v 79,5-odstotni lasti države.

Jernej Vrtovec

Domnevno sporni posli s šefom Gen-I

Ribič se je zadnji teden v medijih pojavljal v povezavi z zgodbo o domnevnem skrivnem iskanju kupca za skupno 75-odstotni delež Gen-I in Elektra Ljubljane v podjetju Gen-EL, ki je polovični lastnik Gen-I.

Ribič in Robert Golob iz Gen-I, ki velja za njegovega zaveznika, naj bi brez vednosti njunih nadzornikov (Gen energije kot največje družbenice Gen-I oziroma nadzornikov Elektra Ljubljane), upravljavca državnega premoženja SDH, Vrtovčevega ministrstva sprožila postopke za prodajo deležev.

Tako v Gen-I kot v Elektru Ljubljana so za N1 nepravilnosti zanikali, podpis pogodb je v domeni poslovodstva, medijske objave pa neresnične, so nam dejali. Medtem so nadzorniki in SDH mnenja, da bi za to morali vedeti – pa niso.

Nadzorniki Elektra Ljubljane so se prvič na to temo sestali že dva dni nazaj, a takrat niso sprejeli nobene odločitve, danes pa so Ribiča naposled razrešili.

Golobu nov mandat?

Kot smo že poročali, tudi Goloba v Gen-I prihodnji teden čaka skupščina, na kateri bo iskal nov mandat. Trenutni se mu namreč izteče 17. novembra.

In tudi Golob, sicer nekdanji podpredsednik Pozitivne Slovenije, velja za enega tistih, ki ga želi vlada zamenjati.

Po statutu družbe ima pristojnost imenovanja uprave Gen energija. Generalni direktor Martin Novšak naj bi po pisanju Bojana Požarja kljub pritiskom nadzornikov zaradi zgoraj omenjenih poslov s prodajo deleža v Gen-EL za Goloba predlagal nov mandat.