in

Vrh EU-ja v znamenju omikrona in ruske grožnje Ukrajini

Voditelji naj bi med drugim razpravljali o ukrepih na meji in potencialnem bojkotu olimpijskih iger v Pekingu. Foto: EPA

V ospredju enodnevnega zasedanja naj bi bilo spoprijemanje s pandemijo, pri čemer je trenutno najbolj aktualno vprašanje enostranskih ukrepov nekaterih članic, na primer Italije in Grčije, ki kljub drugačnemu skupnemu dogovoru tudi za cepljene zahtevajo negativen test.

Tudi v Grčijo le še z negativnim testom, v Italiji izjema obmejni prebivalci in delavci

Voditelji naj bi se zavzeli za nadaljnje usklajevanje ob zagotavljanju, da omejitve temeljijo na objektivnih merilih ter ne spodkopavajo enotnega trga ali nesorazmerno ne ovirajo potovanj, ter vnovič poudarili pomen cepljenja in prizadevanj za premagovanje obotavljivosti glede cepljenja.

Pričakuje se tudi poziv k čimprejšnji uveljavitvi novih priporočil za potovanja v Uniji, ki vključujejo predlog standardne veljavnosti covidnega potrdila o cepljenju za devet mesecev.

Voditelji svarijo Rusijo

Po vrhu vzhodnega partnerstva, ki so ga pripravili v sredo, je tudi danes pričakovati pogovore o ruskem kopičenju sil ob in v Ukrajini. Voditelji naj bi Rusijo opozorili, da bo vsakršna nadaljnja vojaška agresija proti Ukrajini povzročila resne posledice in stroške, medtem ko Ukrajina poziva k sankcijam pred izbruhom novega konflikta.

Na dnevnem redu je še vrsta tem, med njimi visoke cene energije in obrambno sodelovanje. Litva naj bi znova opozorila na težave zaradi gospodarskih sankcij, ki jih je proti njej uvedla Kitajska zaradi odprtja tajvanskega diplomatskega predstavništva v Vilni. Ni izključeno, da bo odprto tudi vprašanje o bojkotu olimpijskih iger v Pekingu.

Vrha, zadnjega v času šestmesečnega slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja, se udeležuje tudi slovenski premier Janez Janša, ki bo v skladu s tradicijo kot voditelj predsedujoče države sodeloval na sklepni novinarski konferenci s predsednikoma Evropske komisije in Evropskega sveta ter predstavil dosežke predsedovanja.