in

Vreme: Prihajajo ohladitve, ali bo tudi nižine pobelil sneg?

Po napovedi dežurne meteorologinje na Agenciji za okolje (Arso) Katje Kozjek lahko v naslednjem tednu pričakujemo vremenske ohladitve. Dnevne temperature naj bi bile nižje za do pet stopinj Celzija. Kako pa kaže s snegom, ki je že zapadal v marsikaterem višjeležečem kraju v Sloveniji?

Kanin sneg

V naslednjem tednu se nakazujejo vremenske ohladitve, je za N1 povedala Katja Kozjek, dežurna meteorologinja na Agenciji za okolje (Arso). “Kaže res, da se bo v pričetku prihodnjega ohladilo. To pomeni, da bi bile lahko temperature čez dan za pet stopinj nižje kot sedaj. Torej tudi, da bodo jutranje temperature pod lediščem,” je dejala.

Kako hladno bo v resnici, je sicer odvisno od vremenske motnje, ki bo v prihodnjih dneh zajela območje Slovenije. “Ali bo to suha ohladitev oziroma ali jo bodo spremljale padavine, je za zdaj preuranjeno komentirati. Lahko se namreč še marsikaj spremeni,” je pojasnila. Dodala je sicer, da se padavine nakazujejo tudi ob koncu tega tedna, ki pa bodo še v precej toplem zraku. “Za drug teden bomo pa še videli. Po zadnjih izračunih padavin naj ne bi bilo veliko,” je ocenila Kozjek.

Sneg pobelil Kranjsko Goro

In medtem, ko po nižinah še čakamo na prvi letošnji sneg, so razmere v višjeležečih krajih že povsem zimske. Najvišjo snežno odejo so izmerili na visokogorskem smučišču Kanin, kjer je trenutno 70 centimetrov snega. Kot nam je pred dnevi povedala direktorica smučišča Manuela Božič Badalič, mora za začetek obratovanja naprav zapasti vsaj 1,5 metra snega, da prekrije skalnato podlago. Upajo, da bodo lahko naprave zagnali proti koncu tega meseca. Sneg je zapadel tudi na Kredarici, tanka snežna odeja pa je pobelila tudi prelaz Vršič, Zelenico, Uršljo goro, Krvavec, Vogel, Roglo, Predel, Pavličevo sedlo in Tri kralje na Pohorju.

Meja sneženja se je na severu spustila tudi pod 1000 metrov nadmorske višine, drugod je bila med 1000 in 1200. V gorah je sicer po podatkih Uprave za zaščito in reševanje zapadlo do okoli 20 centimetrov snega, ki se je večinoma kar dobro sprijel s podlago. Sneg je sicer mehak, omembe vredna snežna odeja pa je trenutno nad okoli 1300 metrov nadmorske višine.

Kranjska Gora
Foto : PROFIMEDIA

V torek bo v visokogorju ter v zahodnih Julijskih Alpah precej jasno. Drugod bo zlasti v sredogorju precej oblačnosti, največ na območju Snežnika. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodnih smeri. Popoldne se bo v višinah hitro grelo. V sredo bo v visokogorju delno jasno z občasno precej gosto koprenasto oblačnostjo. V sredogorju bo ponekod sloj nižje oblačnosti. Pihal bo večinoma šibak jugozahodnik. Temperatura zračne mase na 1500 metrov bo okoli 10 stopinj Celzija.

Do konca tedna bo suho vreme s temperaturnim obratom. V višinah se bo začelo hladiti predvidoma v soboto. Snežna odeja se bo v naslednjih dneh na prisojnih pobočjih čez dan nekoliko ojužila in ponoči pomrznila, v sredogorju tudi talila. Nastala bo skorja. V senčnih legah visokogorja bo sneg ostal večinoma suh. Nekoliko se bo sesedel, možen bo nastanek tanke skorje. Nevarnost snežnih plazov bo majhna. Pod novim snegom je ponekod poledenela podlaga, potrebna je previdnost, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.