in

Vranješ za EP prečrtal Ferlina, Bombača, Cehteta …

Ljubomir Vranješ si je za primaren cilj postavil preboj v drugi del tekmovanja. Foto: Reuters

Slovenija bo priprave začela 26. decembra v svojem tradicionalnem taboru v Zrečah, do odhoda v Debrecen pa bo igrala eno prijateljsko tekmo s Hrvaško in dve z Italijo.

Izbrana slovenska vrsta je zadnjo akcijo imela v začetku novembra, v tednu Evropske rokometne zveze je v Novigradu odigrala tudi pripravljalno tekmo proti Hrvaški in izgubila z 31:34. Konec tega meseca se bo znova zbrala na Zreškem Pohorju ter pilila zadnje podrobnosti pred odhodom na zaključni turnir stare celine med 13. in 30. januarjem na Madžarskem in Slovaškem.

Slovenija bo skupinski del igrala v Debrecenu, kjer jo čakajo zahtevni obračuni proti Severni Makedoniji (13. 1.), Danski (15. 1.) in Črni gori (17. 1.).

Vranješ je prvotni seznam 35 igralcev skrčil na 21 kandidatov. Odpadli so vratarja Klemen Ferlin in Aljaž Panjtar, krilni igralci Tadej Mazej, Mario Šoštarić, Staš Jovičić in Domen Novak, zunanji igralci Dean Bombač, Jaka Malus, Nejc Cehte, Timotej Grmšek in Uroš Miličević ter krožni napadalci Kristjan Horžen, Igor Žabić in Jernej Drobež. Vranješ se bo za dokončen seznam potnikov odločil tik pred odhodom v Debrecen.

Trije moji reprezentančni kandidati iz Nemčije zaradi klubskih obveznosti ne bodo mogli priti na prvi del priprav, soigralcem se bodo pridružili šele 2. januarja. V pripravah bomo največ časa namenili igri v obrambi,” je na spletni novinarski konferenci dejal Vranješ. Kot je dodal, je njegova želja, da bi agresivnejša igra v obrambi hranila hitre protinapade. “To bo naš glavni poudarek na delu do odhoda na Madžarsko, v tem času pa ne bomo zanemarjali niti igre v obrambi, tudi v situacijah igre 6 na 5 ali 7 na 6,” je dejal Vranješ.

Že v prvem delu evropskega prvenstva nas čakajo izjemno zahtevni obračuni, tako da se v Debrecen moramo odpraviti optimalno pripravljeni,” je ocenil Vranješ. “Naša primarna naloga pa bo, da se prebijemo v drugi del tekmovanja,” je povedal Vranješ.

Na Vranješevem seznamu so:
– vratarji: Jože Baznik (Cesson Rennes), Miljan Vujović (Celje Pivovarna Laško), Urban Lesjak (Hannover) in Urh Kastelic (Göppingen);
– krilni igralci: Gašper Marguč (Veszprem), Blaž Janc (Barcelona), Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško) in Tilen Sokolič (Gorenje Velenje);
– zunanji igralci: Borut Mačkovšek, Nik Henigman (oba Pick Szeged), Staš Skube (Meškov Brest), Vid Levc (Slovenj Gradec 2011), Jure Dolenec (Limoges), Miha Zarabec (Kiel), Rok Ovniček (Nantes), Domen Makuc (Barcelona), Tadej Kljun (Benfica) in Matic Grošelj (Chartres);
– krožni napadalci: Vid Poteko, Matic Suholežnik (oba Celje Pivovarna Laško) in Blaž Blagotinšek (Veszprem).