in

Vodja skupine za hitre teste Tomič: Testi Majbert Pharm niso dosegli zahtev

Preiskovalna komisija, ki ugotavlja politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri finančnem ukrepanju in omejevanju pravic, poveznih z epidemijo covida-19, se danes ukvarja tudi z nabavami hitrih antigenskih testov.

Pred preiskovalno komisijo, ki jo vodi poslanec LMŠ Robert Pavšič, bosta pričala še Ivan Simič in Peter Jenko. Današnjo sejo bodo poslanci zaključili z zaslišanjem Klemna Nicolettija, direktor in solastnik družbe Majbert Pharm, ki je v Slovenijo pripeljala kitajske hitre teste.

Predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je bil tako član strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje pod prejšnjo vlado kot tudi po zamenjavi vlade. Zadolžen je bil predvsem za diagnostiko in organizacijo diagnostike, je povedal pred preiskovalno komisijo. Strokovna skupina odločitve sprejema s konsenzom, korektno se je sodelovalo z vsemi ministri, je odgovoril na vprašanje, ali kdaj njihova strokovna mnenja niso bila dovolj upoštevana.

Petrovec: Bojim se, da zaposleni za jemanje brisov niso ustrezno izobraženi

Kot edino opozorilo, ki je bilo preslišano, je izpostavil svoj poziv glede ekstenzivnega širjenja testirnih mest. Petrovec je namreč opozoril, da večina zdravstvenih delavcev v Sloveniji ni ustrezno usposobljena za jemanje brisov iz nosnega dela žrela. Pred epidemijo je tovrstne brise jemalo med 50 in 90 ljudi v Sloveniji, uporabljali so se zgolj za težke hospitalizirane bolnike in hospitalizirane otroke. “Srce me je bolelo, kako se jemljejo brisi. Bojim se, da stotine ljudi, ki danes jemljejo brise, ni ustrezno izobraženih,” je dejal. Sam meni, da bi morale biti testirne točke bolj centralizirane, strokovna skupina je predlagala večji nadzor.

Foto : Matija Sušnik/DZ

Njegova vloga pri hitrih antigenskih testih je bila minorna. “Moje mnenje o antigenskih testih nikoli ni bilo zelo dobro, ker vem, da imajo nizko občutljivost,” je povedal. Večino dela je opravila vodja strokovna skupina za hitre teste na ministrstvu za zdravje Viktorija Tomič, je dejal. Težava pri uporabi testov na zdravi populaciji je tudi to, da imajo bolniki na začetku bolezni, preden se razvijejo simptomi, malo količino virusa. Antigenski testi sicer ob novi različici delujejo nekoliko bolje, saj imajo bolniki zaradi spremenjenega seva večjo količino virusa.

Na opozorila, da so pri nas verificirani testi, ki so na črnem seznamu svetovne zdravstvene organizacije, je Petrovec odgovoril, da je to problematično. Meni, da bi se moralo testiranje z njimi ustaviti, za to pa je odgovorna javna agencija za zdravila.

Tomič: Prošnja za verifikacijo prišla šele po tem, ko so bili testi nabavljeni

Verifikacijo antigenskih testov dobavitelja Majbert Pharm je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). To je bila edina verifikacija, ki so jo opravili. Po Petrovčevih navedbah so prošnje za verifikacije na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo zavračali; niso pa jih opravljali niti v laboratoriju na Golniku, je povedala Tomič. Petrovec je dejal, da bi za takšno raziskavo potrebovali soglasje komisije za medicinsko etiko. Tomič pa je poudarila, da je to mogoče izvesti zgolj ob preverjanju več različnih testov.

“Prošnja za verifikacijo je do mene prišla šele po tem, ko so bili testi že nabavljeni,” je povedala Viktorija Tomič. “Jasno sem povedala, da je prepozno in da pot ni prava,” je dodala.

Hitri testi dobavitelja Majbert Pharm niso dosegli zahtevane občutljivosti v splošni populaciji

Skupina o hitrih antigenskih testih je kot kriterij občutljivosti določila, da mora občutljivost dosegati vsaj 95 odstotkov, v klinični praksi – torej ob dejanskem testiranju prebivalcev – pa 90 odstotkov. Zgledovali so se po smernicah Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki so nekoliko strožje od smernic Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Občutljivost testov dobavitelja Majbert Pharm te občutljivosti pri testiranju splošne populacije ni dosegala, je Tomič povzela ugotovitve poročila NLZOH.

Verifikacijo je namreč treba narediti na populaciji, na kateri se bodo antigenski testi uporabljali, je poudarila Tomič. Testi Majbert Pharm so zahtevana določila dosegali zgolj v skupini simptomatskih bolnikov. Večina testov je sicer namenjenih testiranju simptomatskih bolnikov v prvih dnevih bolezni. Ker pa bi se testi uporabljali za presejalno testiranje, bi morali doseči zahtevano občutljivost na splošni populaciji. A so na splošni populaciji dosegali zgolj 60-odstotno občutljivost.