in

Vlada kmetijstvu namenila dodatnih 210 milijonov v petih letih

Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Predstavniki kmetijskih nevladnih organizacij so v zadnjem obdobju večkrat poudarili, da je v okviru predloga strateškega načrta skupne kmetijske politike (SKP) 2023-2027 nujno treba nameniti več sredstev za ukrepe programa razvoja podeželja, zato prejšnji teden svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) tudi ni podprl strateškega načrta SKP-ja, ki ga pripravljajo na kmetijskem ministrstvu.

Vlada za strateški načrt kmetijske politike zagotovila dodatnih 100 milijonov evrov

Priprava strateškega načrta

Tokrat je o položaju kmetijstva in o nujnosti dodatnih sredstev za ohranitev in razvoj slovenskega podeželja predsednik KGZS-ja Roman Žveglič skupaj s predstavniki drugih kmetijskih nevladnih organizacij in Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS ponovno govoril s predsednikom vlade Janezom Janšo in ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožetom Podgorškom.

“Današnji sestanek je bil težko pričakovan in v finančnem delu pomemben zaključek procesa priprave strateškega načrta. Lahko zatrdim, da sem izjemno vesel, da smo razumeli, da je kmetijstvo ena od izjemno pomembnih strateških panog tudi v Sloveniji in da za ta namen tudi glede na aktualne kazalce gospodarske rasti v Sloveniji namenjamo temu sektorju dodatna finančna sredstva kar v obsegu 310 milijonov evrov za novo programsko obdobje,” je po sestanku za Slovensko tiskovno agencijo dejal minister Podgoršek.

Z dodatnimi sredstvi bodo po njegovih besedah naslovili ključne potrebe znotraj kmetijskega sektorja, ki naslavljajo proces prestrukturiranja v smislu dobrobiti živali, prilagajanje na podnebne spremembe, modernizacijo kmetijskega in živilsko-predelovalnega sektorja in druge. Minister meni, da bodo z dodatnimi sredstvi lahko bistveno bolje finančno uravnotežili načrtovane strateške vsebine.

Vlada skupno dodala 310 milijonov evrov

Več denarja bo namenjenega družinskim kmetijam. Foto: BoBo

Več denarja bo namenjenega družinskim kmetijam. Foto: BoBo

Z zagotovljenimi dodatnimi sredstvi za kmetijstvo so zadovoljni tudi v KGZS-ja. “Predsednik vlade je zahtevam predstavnikov kmetov prisluhnil in zagotovil, da bo vlada iz državnega proračuna zagotovila dodatnih 310 milijonov evrov. Tako bo prvič po vstopu v EU s strani vlade dodatno zagotovljeno več denarja za kmetijstvo, kot to zahtevajo evropski predpisi,” so po sestanku, ki so ga tako ocenili za uspešnega, sporočili iz zbornice.

Po navedbah KGZS-ja bo z dodatnimi sredstvi država zagotovila več naložb za ohranitev in razvoj družinskih kmetij, zagotovila bo pridelavo in prirejo varne ter kakovostne slovenske hrane, omogočila prilagoditev slovenskega kmetijstva na vedno zahtevnejše razmere na trgu ter ohranila podeželje in njegovo poseljenost.

Prav tako bodo ta sredstva omogočala ohranjanje kulturne krajine za namen razvoja turizma in zagotavljanje pogojev, ki bodo mlade obdržale na kmetijah ter prilagajanja podnebnih sprememb, ki jih kmetijstvo najbolj občuti, so navedli pri KGZS-ju.

“Strateški načrt skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027 je zadnja priložnost, da se ohrani slovensko kmetijstvo in s tem zagotovi ustrezno prehransko varnost,” je še dejal Žveglič in poudaril, da se bo z dodatnimi sredstvi sedaj lahko povečala možnost, da se finančno in investicijsko podhranjeno kmetijstvo uspe obdržati.

O načrtu se bo treba še pogajati z Evropsko komisijo

Foto: EPA

Foto: EPA

Na kmetijskem ministrstvu poteka zadnji mesec priprave strateškega načrta SKP 2023-2027, ki ga mora Slovenija Evropski komisiji predložiti do konca letošnjega leta, nato sledijo pogajanja s komisijo, v uporabo pa naj bi načrt stopil z letom 2023. Kot je povedal minister Podgoršek, bodo strateški načrt SKP v seznanitev vladi poslali predvidoma v ponedeljek.

Iz dolgoročnega proračuna EU-ja ima Slovenija za omenjeno petletno obdobje na voljo 1,2 milijarde evrov, k temu znesku pa bo Slovenija skupaj z zdaj dogovorjenim zneskom dodala dobrih 540 milijonov evrov iz nacionalnega proračuna. Slovenija bi sicer morala zagotoviti dodatnih najmanj 230 milijonov evrov, zdaj jih bo torej več.