in

Vizjak: Vse očitke nameravam zavrniti z odgovorom na interpelacijo

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je glede posnetkov njegovega pogovora s poslovnežem Bojanom Petanom danes zapisal, da namerava vse očitke zavrniti z odgovorom na interpelacijo. Pet opozicijskih poslanskih skupin je interpelacijo zoper njega vložilo konec oktobra, Vizjak pa je vmes za Delo sicer dejal, da dopušča možnost odstopa.

Interpelacijo zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka so vložile poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP. V njih so v sredo izrazili pričakovanje, da se bosta glede podpore Vizjaku opredelili koalicijski stranki NSi in SMC, saj so v SDS glede tega, ali je minister še deležen njihovega zaupanja ali ne, napovedali, da bodo o tem odločali po njegovem zagovoru v okviru interpelacije.

DeSUS: Odločitev poslancev bo pri glasovanju jasna

Iz poslanske skupine DeSUS so danes sporočili, da bodo temeljito prebrali Vizjakov odgovor na interpelacijo. “Ker pa je minister sam potrdil, da je posnetek prisluhov avtentičen in je sam po sebi dovolj zgovoren, bo odločitev poslancev pri glasovanju jasna,” so zapisali v poslanski skupini. Hkrati so izrazili pričakovanje, da bo minister Vizjak do obravnave interpelacije v DZ “prevzel odgovornost in odločitev, ki temu pritiče”.

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je v sredo za 24ur dejal, da so se v stranki z Vizjakom in premierjem Janezom Janšo o nedavni aferi “temeljito pogovorili” in da po slišanem “Vizjak ne more več računati na podporo NSi”. Tonin je ob tem poudaril, da afera ovira vlado in jo postavlja v nelagoden položaj. Namignil je, da obstaja možnost, da bi Vizjak odstopil oz. sprejel “konkretne odločitve, ki bodo razbremenile vse”.

Andrej Vizjak in Bojan Petan

Delo je pred dnevi poročalo, da naj bi zunanji minister in predsednik sveta SDS Anže Logar pisal predsedniku stranke in vlade Janši, da bi moral Vizjak odstopiti. Janša je danes na Twitterju to zanikal: “Berem, da se špekulira o nekem pismu na temo odstopa ministra Vizjaka, ki naj bi mi ga poslal minister Logar.” Janša je zatrdil, da od Logarja ali katerega drugega člana stranke SDS ni prejel nobenega pisma s takšno vsebino.

STA sicer še čaka na odgovor predsednika vlade na vprašanje, ali minister Vizjak še uživa njegovo zaupanje.

Pop TV je v minulih dneh objavil posnetek pogovora iz leta 2007, v katerem Vizjak, takrat minister za gospodarstvo, Petanu med drugim ponuja dogovor o upravljanju Term Čatež, v katerih sta bila med lastniki glavna tabora Petanovih družb in državnih podjetij, ter dogovor glede umika lastnih delnic Term Čatež. Glede slednjega je Vizjak menil, da posla ni smiselno izpeljati, saj bi finančno obremenil družbo, poleg s kupnino tudi s plačilom davka, pri tem pa plačilo davka označil za neumno. Na posnetku Petanu med drugim ponuja tudi dobrohotnost države pri prevzemanju Term Olimia in na drugi strani svari pred tem, da bi na sodišču izpodbijali sklepe skupščine Term Čatež, pri tem pa omenja, da bodo že našli sodnika, na katerega lahko pritisnejo.