in

Višje sodišče Suljiću znižalo kazen in prekvalificiralo kaznivo dejanje

Višje sodišče je obtoženemu znižalo kazen in prekvalificiralo kaznivo dejanje. Foto: BoBo

Po mnenju sodnikov namreč ni bilo dokazano, da bi dejanje načrtoval, je povedal direktor Okrožnega sodišča v Novi Gorici Samo Turel.

Na prvem sojenju je bil Jasmin Suljić maja 2020 obsojen na 18 let zaporne kazni, čeprav je tožilstvo zahtevalo višjo kazen. Koprski višji sodniki so nato ugodili pritožbi tožilstva, Suljića ter njegove zagovornice in sestre in sodbo razveljavili. Kot so pojasnili, je bilo med sojenjem več podrobnosti premalo razčiščenih.

Državna tožilka Andreja Žvanut je za obtoženega tudi v ponovljenem sojenju predlagala 25 let zaporne kazni, saj je menila, da nov dokazni postopek ni prinesel nič novega. Njegova zagovornica Metka Lavrenčič Lozej pa je predlagala prekvalifikacijo kaznivega dejanja v uboj ali uboj na mah, saj je bila prepričana, da ni dokaza, da bi obdolženi kaznivo dejanje načrtoval.
Na ponovnem sojenju je sodnica maja letos Suljiću znova prisodila 18 let zaporne kazni, sledila pa je nova pritožba zagovornice in tožilstva.

Razlog za napad z nožem, ki ni bil last Suljića, ni popolnoma jasen, domnevno naj bi se zgodil zaradi ljubosumja. Suljić je namreč napad z nožem priznal, vendar ob tem povedal, da se dogajanja niti malo ne spomni. Zato sta se tako tožilka kot tudi zagovornica strinjali, da je njegovo agresivno vedenje sprožil neki zunanji dejavnik, ki pa ga ne v prvem ne v ponovljenem dokaznem postopku niso odkrili.

Čeprav se je Suljić branil, da ga je 34-letnik prvi napadel in naj bi šlo v tem primeru za silobran, pa tega niso mogli dokazati. Umorjeni namreč ni imel nikakršnih obrambnih ran, prav tako ni bilo nobene priče, ki bi lahko potrdila Suljićevo izjavo.