in

Veseli december: načrti so veliki. Jih bo tudi letos ogrozil virus?

Slovenska mesta bodo čez nekaj dni zažarela v prazničnih lučeh. Čeprav decembra povsod načrtujejo vrsto koncertov in dogodkov, jim utegne slaba epidemiološka slika načrte pokvariti. Kljub temu pa so občine tudi letos v okrasitev vložile precej sredstev, v dveh občinah tudi več kot 200 tisoč evrov.

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije koronavirusa so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja med občinami in policijska ura. Praznične luči, ki so zažarele v mestih, so lahko občudovali le domačini. Prireditev ni bilo, močno pa je bila okrnjena tudi ponudba hrane in drugih prazničnih dobrot. Ker pa je epidemiološka slika ta trenutek zelo slaba, bodo tudi letošnji prazniki vse prej kot običajni.

V Ljubljani za okrasitev 220 tisoč evrov

Praznične luči bodo v Ljubljani letos, če bo epidemiološka slika to dopuščala, že tradicionalno prižgali na petek pred prvo adventno nedeljo, ki je 26. novembra. Avtor idejne zasnove in delno tudi izvedbe decembrske okrasitve je Urban Modic, ki nadaljuje dediščino svojega očeta Zmaga Modica, so nam povedali na Javnem zavodu Turizem Ljubljana.

Kostanj

Lučke so v mestu –teh je za kar okoli 50 kilometrov – začeli postavljati že sredi oktobra. Za električno energijo za vso osvetlitev bo občina plačala okoli 40 evrov na dan oziroma okoli 1.500 evrov za ves čas. Kot pojasnjujejo, je vsa osvetlitev izvedena v LED tehnologiji in je poraba elektrike zato relativno majhna. Za novoletno okrasitev (lučke, nameščene na like, smreke in rastoča drevesa) je tudi letos občina namenila 220 tisoč evrov proračunskih sredstev.

Poleg klasičnih tematik, ki se vežejo na naravo in vesolje, bo glavna tema solidarnost oziroma moč vseh kot skupine, del postavitve pa bo posvečen tudi borbi človeštva z virusom in njegovi zmagi nad njim. Svetlobna zgodba, ki se bo raztezala na skoraj petdesetih kilometrih, bo predstavljena skozi geometrijske tvorbe, vesoljna telesa, biološke procese, pridružilo pa se ji bo tudi kar 850 skulptur in devet smrečic. Park Zvezda bo krasilo 48 lampijonov, ki so nastali v sodelovanju z otroki osnovnih šol. Okrašeno pa bo tudi po eno drevo v vsaki četrtni skupnosti, so pojasnili v Ljubljani.

Ljubljana, lučke
Foto : Žiga Živulović jr./BOBO

Kot so dodali, bodo nekatere bolj uspešne dele preteklih postavitev reciklirali in ponovno umestili znotraj nove postavitve, kar pomeni, da bodo oblikovno dogradili nekatere originalne skulpture in vsebinske sklope pokojnega Zmaga Modica ter prav tako lanske novosti, ki bodo na novo umeščene glede na aktualno temo. Na novo bo okrašena ulična poteza od Vodnikovega trga, Poljanske ceste in Prekmurskega trga proti Cukrarni.

V Mariboru za okrasitev le 40 tisoč evrov

V drugem največjem slovenskem mestu prižig prazničnih luči načrtujejo 26. novembra. Za okrasitev bodo letos namenili 40 tisoč evrov, s tem pa nadgrajujejo okrasitev iz prejšnjih let, ki so jo deloma posodobili že v lanskem letu. Zastarelo in energetsko potratno razsvetljavo menjujejo z novo, ki je tudi bolj energetsko varčna, hkrati pa dodajajo nove elemente.

lučke v Mariboru
Foto : Miloš Vujinović/BOBO

Na mariborski občini upajo, da bo praznična podoba znova navduševala občane in obiskovalce. “V okviru dogajanja pod novim skupnim imenom Čarobni Maribor v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor, Narodnim domom Maribor in Javnim holdingom Maribor načrtujemo dogajanje (koncerte, druženja, organizirane pohode, skupnostno okraševanje mesta …) po vsem mestu, osrednji in največji prizorišči pa bosta Glavni trg in Trg Leona Štuklja, na katerem bo drsališče,” so zapisali v odgovoru.

Na Glavnem trgu bodo v okviru božično-novoletne tržnice postavili 15 prodajnih hišic, v neposredni bližini, na začetku Koroške ceste, pa stojnice za “art” sejem, sejem domače in umetnostne obrti. Kot pravijo, bo število stojnic odvisno od zanimanja ponudnikov. Tržnico, ki bo najprej Miklavžem sejem, bodo odprli 26. novembra, nato pa jo bodo postopoma dopolnjevali in nadgradili v božično-novoletno tržnico z art sejmom, ki bo postavljen od 16. do 29. decembra.

V Celju še brez izračuna, koliko bo stal veseli december

V Celju bodo praznične luči prižgali 27. novembra, ko se tudi začne dogajanje v Pravljičnem Celju. Natančnih izračunov, koliko sredstev bodo namenili za letošnje praznično vzdušje, še nimajo. Pravijo pa, da bo treba nadomestiti nekaj dotrajanega materiala, višina sredstev pa bo približno enaka kot lani.

Celje
Foto : Mestna občina Celje

Tudi v Celju bodo postavili praznične stojnice. Najem hiške za darilni program je brezplačen, za najem hiške za tekstilni oziroma trgovski program in prodajo hrane v refuzi pa je treba plačati 660 evrov neto. Prav toliko morajo za najem odšteti tudi uporabniki javne površine (za stojala ob hiški, za ponudnike z lastnimi mobilni objekti).

Kranj bo v prazničnih lučeh zasijal na Prešernov rojstni dan

V Kranju bodo tudi letos praznične luči prižgali 3. decembra, ko praznujejo občinski praznik, rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Za praznično okrasitev bodo letos namenili 130 tisoč evrov.

Kranj
Foto : Mestna občina Kranj

“Načrtujemo poenotenje barve novoletne osvetlitve na delih, na katerih še ni enotna. Poseben poudarek bo na poenotenju načina osvetlitve pročelij in napuščev ter obnovi osvetlitve Slovenskega trga. Poudarek bo tudi na božično-novoletnem sejmu. Glasbeni program bo v mestnem jedru v prvih treh tednih decembra in bo bolj intimen, butičen, večji koncerti pa bodo na vrsti v zadnjem tednu decembra,” pravijo na občini.

Kot dodajajo, je Kranj Prešernovo mesto, zato so že nekaj let zapored rdeča nit decembrske okrasitve tudi njegovi verzi. Čez staro mestno jedro se bodo vile še lesene skulpture cvetličarskega mojstra Matjaža Beguša in lesene jaslice v kanjonu Kokre. Manjkala ne bo niti božično-novoletna smreka. Otroci se bodo med drugim najbolj razveselili pravljičnega gozdička na Glavnem trgu, v katerem prebivajo snežaki in gozdne živali. Mesto bodo obiskali vsi trije dobri možje. Načrtujejo božično tržnico s ponudbo novoletnih daril, izdelkov lokalnih ustvarjalcev, in glasbeno-kulturno dogajanje.

Tudi v Kopru ne bodo skoparili: za okrasitev več kot 200 tisočakov

V Kopru okrasitev že postavljajo. Kot pravijo na občini, se praznična podoba mesta se letos ne bo bistveno spreminjala, jo bo pa občina smiselno dopolnila z okrasitvijo novega parka, ki ga je uredila nad Parkirno hišo Belveder. Novoletne luči bodo letos v starem mestnem jedru zažarele v soboto, 27. novembra.

Med drugim bo v Hlavatyjevem parku pri tržnici znova zaživel živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi, Carpacciov trg bo krasila zlata oljka, osvetljena s kombinacijo hladno-toplih belih svetil LED, utrdba Bastion pa bo dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo. S tematskimi unikatnimi elementi ostajajo okrašena vsa krožišča ob vstopu v mestno središče, Vojkovo nabrežje in Pristaniška ulica, kjer je občina okrasitev lani še dopolnila. Bogato bodo okrašene tudi druge ulice in trgi v mestu.

Koper
Foto : Mestna občina Koper

Praznični videz mesta bo letos dopolnila še okrasitev novega parka nad Muzejskim trgom, za katero je občina v proračunu predvidela nekaj manj kot 50 tisoč evrov. V okviru tega je dokupila skoraj deset metrov dolgo svetlečo zvezdo repatico in več deset svetlobnih krogel, ki jih bo vpela v krošnje tamkajšnjih dreves. Dodatnih 180 tisoč evrov bo tako kot vsako leto namenila za montažo in demontažo novoletnih okraskov. Letošnjo praznično okrasitev bo pospremil bogat program Fantazime, ki se bo začela s prižigom prazničnih luči konec novembra in nas popeljala vse do novega leta.

Murska Sobota bo zažarela šele decembra

V Murski Soboti bodo praznično razsvetljavo že tradicionalno prižgali na predvečer praznika zavetnika mesta sv. Miklavža, to je 5. decembra. Kot ocenjujejo na občini, bodo stroški praznične okrasitve letos znašali slabih 40 tisoč evrov. V mestnem središču bodo postavili tudi lesene hiške, ki jih bo možno najeti za en mesec. Cena najema na dan znaša 35 evrov.

Murska Sobota
Foto : Mestna občina Murska Sobota

Tudi v Novem mestu bodo luči zasvetile 5. decembra

V Novem mestu bodo luči tradicionalno na na Glavnem trgu vključili 5. decembra, ko bo mesto obiskal tudi Miklavž. Na mestni občini so se odločili, da prenovijo decembrsko dogajanje, v sklopu tega pa je tudi celovita prenova osvetlitev, za kar so namenili dodatna sredstva v vrednosti 50 tisoč evrov. Tudi v dolenjski prestolnici pa bodo v decembru postavili praznične stojnice, ki bodo za nevladne organizacije in družbeno odgovorne aktivnosti brezplačne.

Novo mesto
Foto : Mestna občina Novo mesto

V Novi Gorici za veseli december 35 tisoč evrov

V Novi Gorici bodo praznične luči vključili 3. decembra, za okrasitev pa bodo letos namenili 35 tisoč evrov.

Nova Gorica
Foto : Mestna občina Nova Gorica