in

V trgovinah se spoprijemajo z agresivnimi kupci, ki ignorirajo koronaukrepe

Sindikalisti obiskovalce trgovin pozivajo k spoštovanju koronaukrepov. Foto: EPA

V sindikatu zato vse obiskovalce trgovin pozivajo k doslednemu upoštevanju veljavnih ukrepov, saj je delo trgovcev zdaj že tako dodatno oteženo. “Kupci kljub opozorilom zaposlenih ne upoštevajo ukrepov za zaščito pred koronavirusom, predpisanih od vlade Republike Slovenije, skladno z odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Svojo jezo nad trenutno situacijo stresajo na že tako slabo plačane in preobremenjene prodajalke in prodajalce,” so v sindikatu zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so pojasnili, manjše trgovine za preverjanje upoštevanja odlokov ne zagotavljajo varnostnih služb, temveč so za to zadolženi delavci v trgovinah, ki morajo tako kupce opozarjati na pravilno izvajanje ukrepov, kamor sodi tudi nošenje maske v zaprtih prostorih. “Odgovornost za neupoštevanje odlokov v primeru morebitnega inšpekcijskega pregleda in ugotovitve nepravilnosti nosijo zaposleni,” so poudarili.

Sindikat zato vse obiskovalce trgovin poziva k doslednemu upoštevanju veljavnih ukrepov – k uporabi zaščitne maske na zaprtih javnih krajih oziroma v prostorih, zagotavljanju medsebojne razdalje in razkuževanju rok pred vstopom v prodajalno.

Zaposleni v trgovinah so vsak dan v neposrednem stiku z množico ljudi, pri svojem delu pa se dotikajo denarja, nakupovalnih vozičkov in izdelkov, kar jih še dodatno izpostavlja možnosti okužbe. “Njihovo delo je zaradi trenutne situacije postalo zahtevnejše, zato pozivamo slovensko javnost, da prevzame odgovornost za svoja dejanja in je strpna do delavk in delavcev, ki po svojih najboljših močeh opravljajo svoje delo ter zagotavljajo varno okolje za vse obiskovalce trgovin. Bodimo odgovorni, razumni in strpni,” so pozvali.