in

V Šrilanki na ogled največji safir na svetu

Šrilanške oblasti so v nedeljo oznanile, da so izkopali največji redek dragi kamen – modri safir, ki tehta 310 kilogramov. Najden je bil pred približno tremi meseci v eni izmed tamkajšnjih jam za dragulje, na ogled pa ga je postavil kar lastnik omenjene jame.

Avicii

Tamkajšnji gemologi, ki so dragulj tudi strokovno pregledali, so dejali, da ta safir predstavlja enega najredkejših naravnih kamnov na svetu, saj tehta več kot 300 kilogramov. Modri Safir, ki so ga poimenovali “Kraljica Azije,” je na ogled postavil kar lastnik jame, v mestu Horana, ki se nahaja približno 65 južno od prestolnice Kolombo.

Kamen je bil sicer izkopan na območju Ratnapure, ki velja izjemno za bogato z dragulji. Pred tem so namreč domačini na enem izmed tamkajšnjih dvorišč po naključju našli večjo količino zvezdnih safirjev. Mesto Ratnapura je v tej otoški državi znano tudi kot mesto draguljev, saj so vodilni izvozniki safirjev in drugih dragih kamnov. Država Šrilanka je po podatkih tamkajšnjih strokovnjakov lani na račun izvoza diamantov, draguljev in drugega nakita zaslužila okoli 443 milijonov evrov.

modri safir
Foto : Dinuka Liyanawatte/REUTERS

Oznake