in

V Nemčiji kupci na nov avto čakajo več mesecev, na luksuznega tudi leto dni

Celoten nemški avtomobilski sektor poroča o zaprtju dela proizvodnih obratov. Foto: Reuters

“Dobavni roki za večino avtomobilov so se stabilizirali med tremi in šestimi meseci,” je ta teden za nemško tiskovno agencijo DPA pojasnil analitik pri Združenju nemške avtomobilske industrije Marcus Weller in dodal, da se čakanje na luksuzne modele lahko razpotegne tudi na devet mesecev ali celo eno leto.

Proizvajalci zaradi pomanjkanja glavnih sestavnih delov, predvsem čipov, zmanjšujejo proizvodnjo. Stefan Reindl z nemškega inštituta za avtomobilsko industrijo predvideva, da se bo pomanjkanje delov zavleklo v prihodnje leto, omenjene težave pa bi se lahko celo poslabšale. Ob tem je opozoril še na konec popustov na priporočene maloprodajne cene in zvišanje cen rabljenih vozil.

V nekaterih proizvodnih obratih se je že začela kopičiti zaloga napol končanih avtomobilov, zato so nekateri proizvajalci začeli prodajati vozila brez dodatne opreme. Kupcem jo bodo zagotovili, ko bo na voljo.

Celoten nemški avtomobilski sektor poroča o zaprtju dela proizvodnih obratov. Proizvajalci se zdaj osredotočajo na izdelavo dražjih modelov z višjimi maržami, ki botrujejo višjemu dobičku.