in

V Mjanmaru iz zapora izpustili ameriškega novinarja

Ameriški novinar Danny Fenster, ki ga je mjanmarska hunta pridržala maja, vojaško sodišče pa ga je prejšnji teden obsodilo na 11-letno zaporno kazen, je bil danes izpuščen iz zapora in bo smel zapustiti državo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vojaško sodišče v Mjanmaru, kjer je februarja oblast po vojaškem udaru prevzela hunta, je v petek Fensterja obsodilo na 11 let zapora zaradi nezakonitega združevanja, hujskanja proti vojski in kršenja vizumskih pravil.

mjanmar

Danny Fenster je odgovorni urednik spletnega portala Frontier Myanmar, aretirali pa so ga maja na letališču v Jangonu, ko je skušal zapustiti državo in se vkrcati na let proti ZDA. Od takrat je bil zaprt v zloglasnem mjanmarskem zaporu Insein, ki je znan po mučenju zapornikov.

37-letnega novinarja je hunta še dodatno obtožila tudi terorizma in spodbujanja nemirov. Njegov odvetnik je prejšnji teden opozoril, da mu grozi dosmrtna zaporna kazen.

Mjanmar so po državnem udaru na začetku februarja, ko je vojska zrušila civilno oblast, zajeli množični protesti, na katere se je vojaška oblast odzvala z represijo. Ubitih je bilo več kot 1.200 civilistov, približno 10.000 so jih aretirali, med njimi so številni novinarji.

Fenster
Foto : PROFIMEDIA

Oznake