in

V Marsovi različici Velikega kanjona našli “precejšnjo količino vode”

Mars ima svojo različico Velikega kanjona, in orbiter, ki kroži okoli rdečega planeta, je znanstvenikom razkril, da je ta dom “zajetne količine vode”, navaja Evropska vesoljska agencija.

Orbiter ExoMars Trace Gas, ki je bil leta 2016 izstreljen v skupni misiji Evropske vesoljske agencije in ruske vesoljske agencije Roscosmos, je zaznal vodo v Valles Marineris na Marsu. Ta kanjonski sistem je desetkrat daljši, petkrat globlji in 20-krat širši od Velikega kanjona v ZDA.

nasa, mars

Večina vode je na polarnih območjih planeta in zamrznjena. Vendar Valles Marineris leži južno od ekvatorja, kjer temperature običajno niso dovolj hladne, da bi se led obdržal.

Orbiter je podatke zbiral med majem 2018 in februarjem 2021. Pred tem so drugi orbiterji vodo iskali tik pod površjem Marsa in odkrili majhne količine pod marsovskim prahom. Študija, ki podrobno opisuje nove ugotovitve, je bila objavljena v sredo v reviji Icarus.

“Z orbiterjem Trace Gas lahko pogledamo do enega metra pod to prašno plast in vidimo, kaj se v resnici dogaja pod površino Marsa, in kar je ključnega pomena, poiščemo z vodo bogate oaze, ki jih prej ni bilo mogoče zaznati,” je v izjavi povedal avtor študije Igor Mitrofanov, glavni raziskovalec nevtronskega teleskopa FREND.

“FREND je odkril območje z nenavadno veliko količino vodika v ogromnem sistemu kanjonov Valles Marineris: ob predpostavki, da je vodik, ki ga vidimo, vezan v vodne molekule, se zdi, da je kar 40 odstotkov materiala blizu površine na tem področju voda.”

To območje je približno enake velikosti kot Nizozemska. Prekriva se s Candor Chaosom, mrežo dolin znotraj sistema kanjonov.

Instrument FREND išče nevtrone za odkritje vodika v marsovski zemlji.

italijanski vojaki
Melania Trump

“Koliko vode je v tleh, lahko ugotovimo, če pogledamo nevtrone, ki jih tla oddajajo,” je v izjavi dejal soavtor študije Aleksej Malahov, višji znanstvenik Inštituta za vesoljske raziskave Ruske akademije znanosti.

To je zato, ker “nevtroni nastanejo, ko visoko energični delci, znani kot ‘galaktični kozmični žarki’, udarijo na Mars; suha tla oddajajo več nevtronov kot vlažnejša,” je dejal v isti izjavi.

“Ugotovili smo, da je osrednji del Valles Marineris poln vode – ima veliko več vode, kot smo pričakovali. To je zelo podobno zemeljskim območjem permafrosta, kjer led zaradi stalnih nizkih temperatur vztraja pod suho zemljo.”

Edinstvene opazovalne zmogljivosti instrumenta so ekipi omogočile odkrivanje vode, ki je bila prej skrita, je dejal Malahov. To je lahko led ali voda, ki je pritrjena na minerale v tleh. Toda znanstveniki verjamejo, da je prisotnost ledu bolj verjetna, ker minerali na tej lokaciji vsebujejo malo vode.

V bližini ekvatorja na Marsu so višje temperature, zato raziskovalci verjamejo, da mora obstajati posebna mešanica pogojev, ki omogoča, da voda ostane in se obnavlja.

“Ta ugotovitev je neverjeten prvi korak, vendar potrebujemo več opazovanj, da bomo zagotovo vedeli, s kakšno obliko vode imamo opravka,” je v izjavi dejal soavtor študije Hakan Svedhem, nekdanji projektni znanstvenik za orbiter.

Trace Gas Orbiter
Foto : PROFIMEDIA

“Najdba dokazuje neprimerljive sposobnosti instrumentov orbiterja Trace Gas, ki nam omogočajo, da ‘vidimo’ pod površino Marsa – in razkriva velik, ne preveč globok, zlahka uporaben rezervoar vode v tej regiji Marsa.”

Prihodnje misije na Mars bodo na nižjih zemljepisnih širinah. Valles Marineris je po tem odkritju postal zanimivo mesto za potencialno človeško raziskovanje v prihodnjih letih, zlasti ker bi bila ta voda veliko bolj dostopna kot drugi prej odkriti podzemni vodni viri.

“Več o tem, kako in kje obstaja voda na današnjem Marsu, je bistvenega pomena za razumevanje, kaj se je zgodilo z Marsovo nekoč bogato vodo, in pomaga pri iskanju bivalnih okolij, možnih znakov preteklega življenja in organskih materialov iz Marsovih prvih dni,” je v izjavi dejal Colin Wilson, znanstvenik projekta ESA ExoMars Trace Gas Orbiter.

Leta 2022 bodo izstrelili evropski rover Rosalind Franklin in rusko površinsko platformo Kazachok, ki naj bi pristala na Marsu leta 2023. Rover bo vrtal pod površje Marsa v iskanju organskega materiala, ki bi lahko razkril, ali je Mars kdaj gostil življenje. Rover pa bo raziskoval Oxia Planum, mesto starodavnih kamnin, bogatih z glino, ki so bile nekoč izpostavljene vodi.

Avtorica: Ashley Strickland/CNN