in

V Krki, Leku, Petrolu bogate božičnice

Koronakriza za gospodarstvo ni tako krizna. Večina podjetij bo – sicer tudi s stroškovno optimizacijo – letos ustvarila lepe rezultate. In del teh v obliki nagrade za poslovno uspešnost oziroma božičnice tudi delila z zaposlenimi. Pri nekaterih največjih zaposlovalcih v državi smo preverili, ali in kolikšne bodo božičnice: nekatera podjetja so nam izdala znesek, druga se še odločajo o višini, ponekod pa božičnice tudi ne bo.

Nekaj največjih zaposlovalcev smo vprašali, koliko božičnice bodo izplačali. Odgovore objavljamo v nadaljevanju.

Krka

Število zaposlenih: 6.200

“Letos bomo redno zaposleni v Sloveniji in sodelavci, zaposleni prek zaposlitvenih agencij, prejeli božičnico v znesku 1.872,92 evra bruto. Višina bruto izplačila je za vse sodelavce enaka. Izplačana bo 16. decembra 2020.”

Lek

Število zaposlenih: 4.800

evro

Božičnica bo letos znašala 1.400 evrov bruto, kar je nekaj več kot v preteklih letih (1.350 evrov bruto), in bo izplačana 15. decembra.

“Prejeli jo bodo vsi redno zaposleni v Leku in zaposleni prek agencije na dan 30. novembra, in sicer v sorazmernem znesku glede na čas zaposlitve v letu 2021,” so nam pojasnili v podjetju.

Dodali so, da bodo poleg božičnice na začetku prihodnjega leta izplačali še nagrado za delovno in poslovno uspešnost, ki se obračunava glede na dejanski doprinos zaposlenega in uspešnost družbe.

Gorenje
Foto : Jaka Vinšek/BOBO

Gorenje

Število zaposlenih: 6.000

“V skladu s kolektivno pogodbo se bomo o božičnici dogovarjali v decembru.”

Talum

Število zaposlenih: 1.400

“Ta trenutek je zaradi izredno dinamičnega dogajanja na trgih prezgodaj napovedovati izplačila za poslovno uspešnost. Ta je sicer v Talumu dogovorjena s sindikatom. Odločitev bo sprejeta v prihodnjih tednih.”

revoz, pomanjkanje čipov
Foto : Borut Živulović/BOBO

Revoz

Število zaposlenih: okrog 2.000

“Informacije glede dodatnega izplačila konec leta še nismo komunicirali, pričakujemo, da bo to v naslednjih dneh,” so nam povedali v novomeškem proizvajalcu vozil.

Mercator

Število zaposlenih: 9.700

“V Mercatorju je bila doslej vsako leto decembra izplačana božičnica in računamo, da bo tudi letos,” pravijo v trgovcu. “Odločitev o tem bo sprejeta v kratkem.”

Spar

Število zaposlenih: 4.900

“Za zaposlene smo kot običajno ob koncu leta pripravili nagrade, višina katerih bo usklajena z rezultati našega poslovanja.”

Nakupovalni vozički
Foto : Srdjan Živulović/BOBO

Hofer

Število zaposlenih: 2.000

“Decembra bomo izplačali nagrado iz naslova poslovne uspešnosti v višini 240 evrov bruto.”

Lidl

Število zaposlenih: 1.800

“Odločitev še ni bila sprejeta. Kdaj točno bo, žal trenutno še ne vemo.”

Petrol
Foto : Žiga Živulovič jr./Bobo

Petrol

Število zaposlenih: 5.000

Zaposleni v Petrolu (presečni datum je 30. november) in tudi na najemnih prodajnih mestih bodo prejeli nagrado za poslovno uspešnost v višini 1.400 evrov bruto na zaposlenega. Nagrada je bila izplačana včeraj. Tisti, ki niso bili zaposleni celo leto, dobijo sorazmerni znesek glede na efektivni delovni čas med januarjem in oktobrom letos.

Lansko leto je bil znesek 1.000 evrov bruto na zaposlenega.

Holding Slovenske elektrarne (HSE)

Število zaposlenih: 3.150

Odgovora nismo prejeli. So pa v podjetju za Delo povedali, da načrtujejo izplačilo poslovne uspešnosti v vrednosti dobrih tisoč evrov bruto na zaposlenega.

Telekom Slovenije

Število zaposlenih: 2.200

“Skladno s kolektivno pogodbo bomo božičnico izplačali v decembru, pri tem pa njena natančna višina še ni znana.”

Gen-I

Število zaposlenih: 450

“Žal podatkov še nimamo.”

Javni sektor

Število zaposlenih: 171.000

“V javnem sektorju se plače izplačujejo skladno z zakonom, podzakonskimi predpisi in kolektivnimi pogodbami. Navedeni predpisi in kolektivne pogodbe ne vsebujejo dodatnih nagrad, prav tako v javnem sektorju ni božičnice ali 13. plače. Plača javnega uslužbenca je sestavljena iz osnovne plače, dodatkov in dela plače za delovno uspešnost, pri čemer se lahko izplačuje delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela, če ima delodajalec prihranke in če so izpolnjeni pogoji, in redna delovna uspešnost za javne uslužbence ter funkcionarje,” so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo.