in

V DZ spet glasovanje o Svetliču: bo Pahorju v četrto uspelo?

DZ bo danes na izredni seji glasoval o kandidatu za ustavnega sodnika Roku Svetliču ter odločal o zakonskem predlogu, po katerem bi občina Krško dobila status mestne občine. Zatem pa jih čaka še nadaljevanje izredne seje o razmerah v državi, na katerem pa o opozicijskem pozivu vladi k odstopu ne bodo glasovali.
 

Kandidat za ustavnega sodnika Rok Svetlič, o katerem bo danes glasoval DZ, za izvolitev na mesto ustavnega sodnika potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, ki pa bi jih 26. oktobra, ko je bilo v DZ prvič predvideno glasovanje o njegovi kandidaturi, ob odsotnosti dveh poslancev Desusa in obstrukciji dela opozicije težko zagotovili. Glede na to so glasovanje takrat preložili.

Podpora Svetliču je postala negotova predvsem zaradi očitkov, da za ustavnega sodnika nima potrebnih kvalifikacij, da ima neprimerna stališča glede ravnanja z migranti na mejah, kar je Svetlič v javni predstavitvi zanikal. Pahor je po prestavitvi glasovanja sicer ugotavljal, da je skupina nepovezanih poslancev po vložitvi Svetličeve kandidature odtegnila svojo podporo. Tudi del opozicije je javno napovedal, da ga ne bo podprl.

Po nedavnih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin pa je predsednik ugotovil, da ima Svetlič še vedno zadostno podporo za izvolitev v DZ. Predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper Svetlič je sicer že njegov četrti kandidat za ustavnega sodnika, pred tem pa so v DZ vsi njegovi predlogi ostali brez zadostne podpore.

Poslanci tudi o razmerah v državi

Po izredni seji bodo poslanke in poslanci nadaljevali izredno sejo o razmerah v državi, ki so jo začeli že 26. oktobra, a jo zaradi nesklepčnosti prekinili. Razpravo o tem so zahtevali v opozicijskih LMŠ, SD, SAB, Levici in NeP, kjer menijo, da je za zaskrbljujoče stanje v državi kriva vlada, ki mora zato odstopiti. Očitajo ji denimo vladanje z odloki, ustvarjanje izrednih razmer in politizacijo policije. Toda večina na odboru za notranje zadeve je ocenila, da priporočila predlagateljev niso utemeljena, in je predlagane sklepe zavrnila. O njih tako DZ danes ne bo glasoval.