in

V četrtek glasovanje o Sloveniji; Logar: Gre za političen dokument, ki ne potrebuje pozornosti

Foto: EPA

Predlog resolucije o Sloveniji so vložile štiri politične skupine v Evropskem parlamentu, socialdemokrati, liberalci, zeleni in levica. Največja skupina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), sicer evropska politična družina SDS-a slovenskega premierja Janeza Janše, se jim ni pridružila.

Predlog resolucije Evropskega parlamenta v 18 točkah, ki so ga v petek pozno zvečer tudi javno objavili, vključuje izraz “globoke zaskrbljenosti zaradi ravni javne razprave, ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopala zaupanje v javne organe in med njimi”.

Parlament naj bi z resolucijo med drugim tudi poudaril, da morajo vplivne javne osebnosti in politiki v Sloveniji, tudi člani vlade, voditi z zgledom ter zagotoviti spoštljivo in civilizirano javno razpravo, brez ustrahovanja, napadov, žaljenja in nadlegovanja.

Zunanji minister Anže Logar je dejal, da je resolucija političen dokument, ki ne potrebuje posebne pozornosti. Tudi novembrska razprava evropskih poslancev o tem je po njegovih besedah pokazala, da ni večjega interesa za to resolucijo.

V ospredju tokratnega zasedanja, ki bo hibridno, bosta sicer danes razprava o enakosti žensk in moških, v torek pa razprava z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Unije Josepom Borrellom o kopičenju ruskih sil ob in v Ukrajini ter razprava o stališču parlamenta do zakonodaje o digitalnih trgih.

V sredo bodo podelili nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo letos prejme ruski opozicijski politik Aleksej Navalni. Ker je nagrajenec v ruskem zaporu, jo bo prejela njegova hčerka Darja Navalni. Prav tako v sredo bodo evropski poslanci razpravljali o prihajajočem decembrskem vrhu in boju proti pandemiji.

Kdo bo novi predsednik parlamenta?

V Strasbourgu bo ta teden v ospredju tudi vprašanje novega predsednika Evropskega parlamenta. Zdajšnjemu, socialdemokratu Davidu Sassoliju, se bo mandat iztekel sredi januarja. Glavne politične skupine so se namreč julija 2019 dogovorile, da bo položaj v drugi polovici petletnega mandata pripadel EPP-ju.

V EPP-ju so za kandidatko za predsednico izvolili Maltežanko Roberto Metsola in pričakujejo, da bodo socialdemokrati spoštovali dogovor. A ti so napovedali, da bodo ta teden odločali o svojem kandidatu in da so na mizi vse možnosti. Svojo kandidatko Siro Rego ima tudi evropska levica.

Evropski poslanci o resoluciji o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji
Logar: Resolucija je političen dokument, ki ne potrebuje posebne pozornosti