in

Uslužbenka Specializiranega državnega tožilstva ostaja v priporu

Ob maja izvedeni preiskavi zoper kriminalno združbo so policisti zaznali sum, da so imeli določeni člani podatke o načrtovanih aktivnostih kriminalistične policije. Foto: BoBo

Osumljena uslužbenka Specializiranega državnega tožilstva (SDT) naj bi tajne podatke posredovala članom kriminalne družbe, ki jih preiskuje kriminalistična policija. Kot so za STA pojasnili na SDT-ju, je ženska osumljena, da je storila več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika.

Ta določa, da se oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov komu omogoči dostop do njih, kaznuje z zaporom do treh let. Če pa je dejanje izvršeno iz koristoljubja ali pa je povzročilo hujše ali nepopravljive škodljive posledice za varnost ali interese države, se storilec kaznuje z zaporom do osmih let. Kot je razvidno iz odgovora SDT-ja, je uslužbenka osumljena kaznivega dejanja po tej določbi.

V petek so osumljenko pripeljali pred preiskovalno sodnico, ki ji je odredila pripor, so še navedli na tožilstvu, Poleg tega je bila na Okrožno sodišče v Ljubljani vložena zahteva za preiskavo, zaradi interesa postopka in varstva osebnih podatkov pa podrobnejših informacij ne morejo dati.

Ko so maja izvedli preiskave zaradi suma trgovine z mamili, so posumili, da podatki odtekajo

Na generalni policijski upravi (GPU) so sicer že prejšnji teden pojasnili, da je Nacionalni preiskovalni urad maja v okviru kriminalistične preiskave, ki se je nanašala na kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zoper člane mednarodno organizirane kriminalne združbe izvedel več hišnih preiskav in zoper njih podal kazenske ovadbe. Ob tem je bil zaznan sum, da so imeli določeni člani podatke o načrtovanih aktivnostih kriminalistične policije.

Ti sumi so se julija potrdili. SDT je julija na upravo kriminalistične policije na GPU podal naznanilo suma kaznivega dejanja zoper zaposleno na SDT-ju, ki naj bi izdajala tajne podatke. S kriminalistično preiskavo so potem utemeljili sum, da je uslužbenka letos in lani izvršila več istovrstnih kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov, so navedli.

Dokumente fotografirala in fotografije posredovala naprej

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na GPU-ju Matjaž Jerkič je ob tem povedal, da je imela ta oseba pri svojem delu dostop do dokumentov z najbolj občutljivimi in tajnimi podatki o aktualnih kriminalističnih preiskavah oz. predkazenskih postopkih, ki so jih usmerjali državni tožilci s SDT-ja. Vsebino dokumentov je fotografirala in jih posredovala osebam, ki do teh podatkov niso bile upravičene. Te so podatke posredovale članom kriminalne združbe, ki jih je in jih še preiskuje kriminalistična policija.

Kriminalistična policija je odvzela prostost štirim osumljenim osebam. Trem je bilo pridržanje odpravljeno, omenjeni uslužbenki pa so odredili pripor.