in

Uradno: Giro 2022 v Posočju s težkim vzponom na Kolovrat

Prerez 19. etape Gira 2022, ki bo v petek, 27. maja, zavila tudi v Slovenijo, končala pa se le lučaj od meje na Stari gori nad Čedadom. Foto: RCS Sport

Kot smo na MMC-ju poročali konec septembra, se bo Dirka po Italiji že po enem letu znova vrnila v Slovenijo. Veliki uspeh obiska Goriških Brd in Nove Gorice je samo potrdil odločenost tako furlanskih lokalnih prirediteljev kot RCS Sporta, ki je lastnik prestižne tritedenske kolesarske dirke, da se znova zavije čez mejo na slovenske ceste.

Dirka po Italiji znova v Sloveniji ‒ tokrat v Kobaridu in Posočju v petek, 27. maja 2022

Občina Kobarid in Posočje obarvana v rožnato

V letu 2022 Giro gosti občina Kobarid, kar se bo zgodilo zadnji petek v maju, tik pred koncem 105. Dirke po Italiji.

Slovenski del trase 19. etape: prečkanje meje prek Učje in spust proti Soči mimo Žage, sledi pot skozi Trnovo v sam Kobarid, od tam pa za Idrsko in vzpon na Livek in Livške Ravne do Kolovrata ter čez sedlo Solarji nazaj v Italijo.

Na Kolovrat: 10 km s povprečjem 9,4 %

Glavna poslastica Gira 2021 v Sloveniji je vzpon Idrsko–Livek–Livške Ravne–Kolovrat v dolžini 10 km za 940 višinskih metrov oziroma povprečni naklon 9,4 odstotka! Vzpon ima več odsekov, kjer naklon presega 15 odstotkov, maksimum pa je 18 odstotkov (na vrhu serpentin nad Livkom ter na prevalu med Kukom in Nagnojem).

Prerez ciljnega vzpona

Prerez ciljnega vzpona “slovenske” 19. etape, katere večina bo potekala po slovenskem etničnem ozemlju. Foto: Instagram

Start ob morju, cilj na svetišču

19. etapa se bo sicer začela v Marano Lagunaru, letoviškem obmorskem mestu v Furlaniji. Po natanko 100 km dospe do italijansko-slovenske meje, nato sledi 35 km vožnje po Sloveniji. Z mejnega prelaza Solarji se bo spustila vse do Čedada, kjer se bo začel ciljni vzpon na znano romarsko središče Slovencev in Furlanov – Staro goro nad Čedadom (Castelmonte po italijansko).

Skupno v 178 km čaka kolesarje kar 3230 višinskih metrov, nov 10-km vzpon s povprečjem skorajda 10 odstotkov in za konec še zahteven ciljni klanec, a vse skupaj ni dovolj, da bi RCS Sport uradno označil slovensko etapo kot čistokrvno gorsko etapo. Slednje bodo prireditelji Gira predstavili v sredo, šele v četrtek pa bodo sklenili razvlečeno predstavitev trase 105. Dirke po Italiji.

Start na Madžarskem, cilj v Veroni

105. izvedba kolesarskega kroga po Italiji se bo sicer začela v petek, 7. maja, v Budimpešti. Madžarska gosti prve tri etape, sledi selitev z letali na Sicilijo. Od tam bo karavana splezala po Apeninskem polotoku na sever, sprva do Alp na zahodu Italije, nato pa se bo premaknila proti vzhodu in znova obiskala Slovenijo. Dan po slovenski etapi sledi zadnja čistokrvna gorska etapa s predvidenim ciljem na prelazu Fedaia (Marmolada), v nedeljo pa bo še zaključni kronometer s ciljem v Veroni in njeni sloviti Areni.

Vaba, ki pa ni dovolj za Pogačarja in Rogliča

Privlačen teren in termin za vse slovenske navdušence nad kolesarstvom, a na sami dirki ne gre pričakovati glavnih dveh slovenskih zvezdnikov. Ne Tadej Pogačar ne Primož Roglič za sezono 2022 ne načrtujeta nastopa na Dirki po Italiji, saj je njun glavni cilj dobro znan – zmaga na Dirki po Franciji.

Stara Gora nad Čedadom je bila omenjena kot morebitni kralj cilja že za Giro 2019. Znano romarsko središče v Beneški Sloveniji leži nekaj kilometrov severno od Goriških Brd, kjer je Dirka po Italiji gostovala letos 23. maja v okviru 15. etape. Foto: MMC RTV SLO

Stara Gora nad Čedadom je bila omenjena kot morebitni kralj cilja že za Giro 2019. Znano romarsko središče v Beneški Sloveniji leži nekaj kilometrov severno od Goriških Brd, kjer je Dirka po Italiji gostovala letos 23. maja v okviru 15. etape. Foto: MMC RTV SLO