in

Umrl je Lovro Šturm, nekdanji ustavni sodnik in minister

V 84. letu starosti je umrl Lovro Šturm, nekdanji ustavni sodnik in pravosodni minister v prvi Janševi vladi.

Umrl je doktor pravnih znanosti, politik in nekdanji slovenski minister za pravosodje ter šolstvo Lovro Šturm.

Deloval je kot strokovnjak in svetovalec v mednarodnih organizacijah OECD in Evropskem centru za koordinacijo raziskovanj na področju družbenih znanosti. Od leta 1998 do 2013 je bil predsednik Slovenske komisije pravnikov – Slovenske sekcije Mednarodne komisije pravnikov, je zapisano v življenjepisu, ki so ga priložili k opisu zaslužnega profesorja ljubljanske pravne fakultete.

Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je bil zaposlen kot redni profesor za področje upravnega prava in upravnih znanosti ter za pravno informatiko. Od 3. julija 1990 do 18. decembra 1998 je bil sodnik ustavnega sodišča (US), v zadnjem letu mandata pa je bil tudi njegov predsednik.

Avtor 12 knjig in več kot 200 publikacij

Med 7. junijem in 30. novembrom leta 2000 je bil minister za šolstvo in šport, med 3. decembrom 2004 in 21. novembrom 2008 pa minister za pravosodje. Bil je tudi redni univerzitetni profesor in dekan Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu v Ljubljani ter zaslužni profesor ljubljanske univerze.

Foto : Žiga Živulović jr./BOBO

Šturm je bil tudi urednik in glavni avtor Komentarja Ustave Republike Slovenije ter avtor številnih publikacij in razprav o verski svobodi v Sloveniji. Kot so zapisali na ljubljanskem Katoliškem inštitutu, je avtor 12 knjig ter več kot 200 publikacij in razprav. Njegovo znanstveno raziskovalno delo pa obsega vodenje 22 skupinskih raziskovalnih projektov.


Oznake