in

Ukradla milijone in pobegnila, trem otrokom pa zapustila zgolj sporočilo

Kalifornijski par je ukradel milijone sredstev za pomoč ljudem in podjetjem pri obvladovanju posledic koronavirusa ter izginil. Svojim trem otrokom sta pustila zgolj sporočilo.

Richard Ayvazyan in njegova žena Marietta Terabelian sta sodelovala v obsežni goljufiji pri finančni pomoči zoper posledice po epidemiji koronavirusa, zato jima grozi zapor. A sta svoje elektronske sledilne naprave odrezala, pobegnila od doma in zapustila tri najstniške otroke, poroča CNN.

Fentanil

Otrokom, starim 13, 15 in 16 let, sta zapustila natipkano besedilo: “Nekega dne bomo spet skupaj.” Zapisala sta še: “To ni slovo, ampak kratek oddih drug od drugega.”

Par so obsodili junija, pobeg sta izvedla konec avgusta. Skoraj tri mesece pozneje ju pristojni še niso našli. Pri iskanju sodeluje tudi FBI. Za informacije, ki bi vodile k aretaciji Ayvazyana in Terabelian, FBI ponuja 20.000 dolarjev nagrade

Ta teden je sodnik 43-letnega Ayvazyana v odsotnosti obsodil na 17 let zaporne kazni, 37-letno Terabelian pa na šest let, poroča CNN.

Obdolženca sta krizo izkoristila za krajo več kot 20 milijonov pomoči, namenjenih ljudem in podjetjem, ki trpijo zaradi gospodarskih posledic pandemije koronavirusa, je povedala tožilka Tracy L. Wilkison. Ta primer je bil prvi te vrste, ki je končal na sodišču, je poudaril drug tožilec.

Ukraden denar porabili za luksuzne dobrine

Terabelian in Ayvazyan ter njegov 41-letni brat Artur Ayvazyan so bili spoznani za krive zarote pri bančni goljufiji, goljufije prek spletne pošte in pranja denarja. Brata Ayvazyan sta bila obsojena tudi zaradi kraje identitete. Pri kaznivih dejanjih so namreč uporabljali lažne ali ukradene identitete, tudi identitete umrlih in študentov na izmenjavah.

Oddali so približni 150 vlog za posojila, namenjena pomoči pri posledicah pandemije. S še petimi sozarotniki so denar porabili za nakup dvorcev v južni Kaliforniji, zlatih kovancev, diamantov, pohištva, luksuznih ur in motorja.

Kdo je zasnoval načrt, še ni znano. Najdaljšo zaporno kazen je dobil Richard Ayvazyan, ostalih osem je bilo obsojenih na največ šest let kazni zapora. Pet obdolžencev je priznalo krivdo, med njimi je tudi žena Arturja Ayvazyana.

Skrbniki otroke želeli odpeljati v Armenijo

zgornja avstrija

Za tri otroke Terabelian in Ayvazyana skrbita babica ter skrbnik, ki ga je imenovala sodišče. Pred kratkim so skrbniki za otroke vložili nujno prošnjo za izdajo potnih listov. Po poročanju CNN bi jih uporabili za potovanje v Armenijo, kjer imajo sorodnike. Skrbniki so upali, da bi se s tem izognili medijskemu cirkusu ob obsodbi njihovih staršev. A je bila prošnja za izdajo potnih listov zavrnjena.

Odvetnik Richarda Ayvazyana Ashwin J. Ram trdi, da je zgodba o kraji 20 milijonov prenapihnjena. “Med obravnavo primera je bilo ugotovljeno, da je Ayvazyan odgovoren zgolj za znesek 1,5 milijona,” je povedal. Stika s svojo stranko ni imel od avgusta.

Povedal je še, da je par v sporočilu otrokom omenjal tudi grožnje, s kateremi se soočata. Družina naj bi verjela, da sta bila Terabelian in Ayvazyan ugrabljena.