in

UKC Ljubljana odpira dodatne covidne postelje v bolnišnici Petra Držaja

V bolnišnici dr. Petra Držaja so v UKC Ljubljana zagotovili 37 dodatnih covidnih postelj. Že danes pričakujejo prve paciente, postelje pa bodo zaradi pomanjkanja kadra polnili postopoma. Zaradi pomanjkanja kadra poudarjajo, da je sleherna pomoč dobrodošla. V ljubljanskem kliničnem centru imajo namreč 336 nenadomeščenih odsotnosti medicinskih sester zaradi odhodov, bolniških odsotnosti in porodniških dopustov.

covid oddelek UKC LJ

V državi je zaradi covida-19 hospitaliziranih že 1.008 ljudi, 226 v intenzivni terapiji.

Koordinator za zagotavljanje bolnišničnih postelj med epidemijo Robert Carotta je za N1 povedal, da je na intenzivnih oddelkih prostih le še 12 postelj. Potekajo dogovori za pomoč iz tujine, scenarija pa sta dva: da nam posodijo osebje ali pa da bi naše bolnike vozili v obmejne bolnišnice.

V mariborskem kliničnem centru je število covidnih bolnikov naraslo na 159. Od tega je na intenzivnem zdravljenju 41 pacientov, na akutnem oddelku pa 118 pacientov. Povprečna starost bolnikov na navadnem oddelku je 69,1, na intenzivnem oddelku pa 65,7 leta.

O tem, kakšno je stanje na covidnih in drugih oddelkih ljubljanskega kliničnega centra, so spregovorili v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jože Golobič, glavna medicinska sestra Zdenka Mrak in vodja covidnega oddelka v bolnišnici Matic Koželj.

Postelje v bolnišnici dr. Petra Držaja se bodo polnile postopoma do konca tedna, izziv pa so še vedno kadri. Pomoč prihaja iz Rdečega križa, vojske in drugih zdravstvenih domov, a vseeno glavnino dela odnesejo zdravstveni delavci UKC Ljubljana, je povedal Golobič. “Nadur ne beležimo več, saj jih je že toliko. A skrbimo za vse, nobenega ne pustimo pred vrati UKC Ljubljana,” je še dodal.

“Sleherna pomoč pride prav”

“Oddelek smo odprli v veliki naglici, zato bomo paciente začeli sprejemati postopoma. Dobiti kader v zadnjem času je prava umetnost, zato se zahvaljujem glavni medicinski sestri, da smo uspeli ljudi mobilizirati, in pa vsem, ki so se odzvale. Ob tem se obračam še na druge zdravstvene ustanove – če imate kader, ki bi bil pripravljen pomagati, bi to bilo zelo dobrodošlo. Situacija je resna, še vedno pa so druge bolezni, ki prav tako potrebujejo oskrbo,” pa je povedal Koželj.

DTS oddelek covid-19
Moški na intenzivni negi

Kader bodo žal morali zagotoviti tako, da bodo opuščali druge programe, a kljub temu medicinskih sester ne bo dovolj. “Dobrodošla bo pomoč Rdečega križa, pomoč študentov … Tudi tisti, ki niso iz zdravstvene stroke, lahko veliko postorijo, kot podpora, support,” so še pozvali.

Prerazporedili so kader iz psihiatrične bolnišnice v Idriji, URI Soča in drugod, sleherna pomoč pa pride prav, je poudarila glavna medicinska sestra. V UKC Ljubljana so namreč izčrpali vse razpoložljive kadre. Na pomoč v DTS bo prišla tudi ekipa Slovenske vojske.

“Ministrstvo nam ponuja vso potrebno podporo, tudi z odredbami in obveznostmi, ki jih nalaga tako nam kot drugim izvajalcem zdravstvenih storitev. Nekaj kadra nam bodo namenili tudi koncesionarji, ki se jim zahvaljujejo. Danes smo na sestanku z MZ uskladili povečanje razpoložljivih kapacitet. Vse bolnišnice smo povečale število postelj tako na akutnem kot na intenzivnem nivoju. Bolnišnice bomo svoj vrh dosegle nekje v 14 dneh do treh tednov, do takrat pa pričakujemo naraščanje števila bolnikov,” je še povedal v. d. direktorja UKC Ljubljana.

V ljubljanskem kliničnem centru imajo 336 nenadomeščenih medicinskih sester zaradi odhodov, dolgotrajnih bolniških odsotnosti in porodniških dopustov, je še povedala glavna medicinska sestra Zdenka Mrak.