in

Učitelja športne vzgoje odpustili, ker v šoli ni nosil maske

Učitelja športne vzgoje na OŠ Alojza Gradnika iz Dobrovega Sandija Valentinčiča so odpustili, ker oktobra v šoli med poukom ni nosil zaščitne maske. Napovedal je, da se bo pritožil na delovno sodišče, medtem ko ravnatelj osnovne šole Uroš Kobal meni, da je ravnal skladno z zakonodajo.

Konec oktobra je učitelj športne vzgoje Sandi Valentinčič iz Osnovne šole Alojza Gradnika iz Dobrovega v Goriških Brdih dobil redno odpoved zaposlitve iz krivdnega razloga, ker v šoli ni nosil maske in ni želel pokazati, ali izpolnjuje pogoj PCT.

Valentinčič je prepričan, da je ravnatelj prekoračil pooblastila in da gre v njegovem primeru za kršenje zakonodaje in stroge posege v temeljne človekove pravice, zato bo pravico iskal na delovnem sodišču.

Preverjanje PCT, pogoj pct, pct pogoj

“Zdaj bo delovno sodišče odločalo, kako naprej. Če beremo delovno zakonodajo, potem nisem kršil nobenega zakona, niti pravil v službi, zato menim, da mi je bila vročena odpoved nezakonito,” je dejal za STA.

Ravnatelj meni, da je deloval skladno z zakonodajo

Ravnatelj Osnovne šole Alojza Gradnika iz Dobrovega v Goriških Brdih Uroš Kobal meni, da je v primeru učitelja športne vzgoje ravnal v skladu s trenutno zakonodajo in kot odgovorna oseba podal redno delovno odpoved iz krivdnega razloga. “Delovati moramo v skladu s tem, kar nam nalaga zakonodaja oziroma odloki, je še poudaril Kobal.

Ob tem ni znal povedati, ali se je Valentinčič pritožil na pristojno sodišče ali ne.

Najprej mu je inšpektor napisal kazen

Ob inšpekcijskem nadzoru je inšpektor Valentinčiču napisal kazen, ker med poukom ni nosil zaščitne maske. Valentinčič je nato od vodstva šole dobil opomin pred odpovedjo zaposlitve, ker ne nosi maske in ravnatelju ni želel dokazovati izpolnjevanja pogojev PCT. Valentinčič je zavrnil tudi plačilo 400 evrov kazni zaradi nenošenja maske. Po njegovem mnenju za ta ukrep ni zakonske podlage, pri tem mu je pritrdilo tudi sodišče. Na šoli je bil zaposlen 18 let.