in

Turk z zmago v Idriji potrdil naslov

Foto: MMC RTV SLO

Na zadnji dirki je bil drugi Italijan Federico Laurencich (škoda fabia EVO), tretji pa Nemec Julian Wagner (opel corsa rally 4).

Turk je naslov za sezono 2021 osvojil že na predzadnjem reliju oktobra v Poreču, tokrat pa je na sprinterski preizkušnji v Idriji in okolici z novo zmago uspeh le še potrdil. V zadnjih sezonah je tako v Sloveniji nepremagljiv, saj je letošnji naslov že njegova peta zaporedna lovorika najboljšega.

V Idriji in okolici, tradicionalnem slovenskem jedru relija, je bila še zadnja preizkušnja za točke domačega DP-ja. Prireditelji so pripravili sprintersko dirko, strnjeno v en dan, s skupno devetimi hitrostnimi preizkušnjami, tremi različnimi (Zadlog, Dole, Ledine), ki so jih morali dirkači prevoziti po trikrat.

Na zadnjo dirko sezone se je prijavilo 78 posadk, do cilja jih je nato prišlo 58. V ospredju Turk ni imel veliko konkurence, saj je dobil vseh devet “brzincev” in je prednost čez dan le povečeval, že po polovici dirke je naskok povečal na minuto, na koncu je ta znašal minuto in 42 sekund.

Od slovenskih tekmecev je bil dolgo najbližje veteran Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO IX), ki je bil do sedme HP skupno tretji, potem pa sta ga prehitela Wagner in Rajko Žakelj (peugeot 208 T16). Deseterico so za Žakljem in Peljhanom dopolnili še Mark Škulj (ford fiesta rally 4), Aleks Humar (citroen DS3), Grega Premrl (peugeot 208 rally 4), Martin Mlinar (peugeot 208 R2) in Aleš Zrinski (ford fiesta R5).

V tej sezoni je tako Turk dobil vse domače relije, bodisi v skupni bodisi v slovenski konkurenci. Pred Idrijo je zmagal na dirkah v Velenju, Vipavi, Železnikih, Novi Gorici in v Poreču.

Na slovenski sceni je tako nepremagljiv že od leta 2017, s petimi naslovi prvaka pa je na lestvici dozdajšnjih prvakov izenačen z Aleksom Humarjem. Pred njima je s šestimi naslovi le Darko Peljhan.