in

Tudi Švedska bo delno omejila svobodo necepljenih

Tudi Švedska se je ob porastu okužb s koronavirusom odločila za delno omejitev svobode za necepljene posameznike. Od 1. decembra bo udeležba na dogodkih v javnih notranjih prostorih z več kot sto udeleženci dovoljena le za tiste, ki so cepljeni.

Na Švedskem bo od 1. decembra za udeležbo na dogodkih v javnih notranjih prostorih z več kot sto udeleženci obvezno pokazati potrdilo o cepljenju proti covidu-19, je sporočila vlada v Stockholmu.

Število novih okužb je na Švedskem trenutno še relativno nizko, a podobno kot drugod v Evropi narašča. Ministrica za zdravje Lena Hallengren je danes ocenila, da bo število okužb čez zimo naraščalo, saj da “niso izolirani od preostanka sveta”.

V državi znova tudi uvajajo priporočilo, da naj se polno cepljene osebe s simptomi covida-19 testirajo. Priporočilo so odpravili 1. novembra. Testiranje na okužbo z novim koronavirusom je na Švedskem po sporni odločitvi pristojne zdravstvene agencije, da polno cepljenim kljub simptomom covida-19 ne svetujejo testiranja, upadlo za kar 35 odstotkov. Ta odločitev je nemudoma sprožila kritike in zdaj so jo tudi umaknili.

“Javna agencija za zdravje se je odločila priporočiti, da regije ponudijo testiranje vsem, starim šest ali več let, ki dobijo simptome, ki bi lahko bili covid-19,” so danes v pisni izjavi sporočili z vlade.

Obisk barov in restavracij izjema

Obenem so napovedali, da bo udeležba na večjih dogodkih v zaprtih prostorih, kot so na primer koncerti, gledališke predstave in športni dogodki, od 1. decembra dovoljena le še za tiste, ki so cepljeni proti covidu-19.

Ali bo to pravilo veljalo za starejše od 16 ali za starejše od 18 let, se še odločajo. Vsekakor pa se ne nanaša na bare in restavracije, so pojasnili.

Konec septembra omejitve odpravili

Švedska je v zgodnjih fazah pandemije izstopala po tem, da se za razliko od ostalih držav ni odločila uvesti strogih prepovedi, omejitev in zaprtij, ampak je njen pristop v boju proti pandemiji temeljil na neobvezujočih priporočilih, predvsem glede uporabe zaščitnih mask.

Sčasoma je sicer le uvedla tudi določena pravila, predvsem glede maksimalnega števila ljudi na javnih dogodkih in v restavracijah ter glede zgodnejšega zapiranja gostinskih lokalov. Vse te omejitve je odpravila konec septembra, saj je kampanja cepljenja uspešno napredovala in je bilo število novih okužb pod nadzorom.

Trenutno je na Švedskem polno cepljenih 67 odstotkov vsega prebivalstva, pri starejših od 16 let je ta delež 82-odstoten. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) znaša 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 85,8, kar je ena najnižjih v Evropi in bistveno nižja kot v ostalih skandinavskih državah.