in

Tri v enem: prihaja biometrična osebna izkaznica

Z naslednjim letom bomo tudi v Sloveniji začeli izdajati in uporabljati biometrične osebne izkaznice. Te bodo državljanom, starejšim od 12 let, služile tudi kot elektronska identiteta, vsi državljani pa bodo z njimi lahko uveljavljali tudi zdravstvene storitve.

S 3. januarjem 2022 bomo v Sloveniji začeli izdajati biometrične osebne izkaznice. Te bodo služile kot klasičen osebni dokument za izkazovanje identitete in državljanstva ter potovalni dokument v države, ki omogočajo vstop z osebno izkaznico.

Prinašajo pa tudi nekaj novosti.

Z biometričnimi osebnimi izkaznicami bo od predvidoma avgusta 2022 mogoče uveljavljati tudi zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zdravstvenih zavodih. Nove osebne izkaznice zdravstvenih izkaznic sicer ne bodo nadomestile. Osebna izkaznica namreč ni obvezen dokument, kot je ob najavi spremembe julija letos pojasnila generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjana Mlakar. Državljani se bodo lahko odločili, ali bodo za zdravstvene storitve uporabljali sedaj obstoječo zdravstveno izkaznico ali novo biometrično osebno izkaznico.

Obenem bo biometrična osebna izkaznica veljala tudi kot elektronska identiteta za državljane, ki so starejši od 12 let. Ti bodo ob biometrični osebni izkaznici namreč avtomatično prejeli elektronsko identiteto, s katero bodo lahko dostopali do elektronskih storitev ter se elektronsko podpisovali. Biometrična osebna izkaznica jim bo tako služila kot kvalificirano digitalno potrdilo, na katerem trenutno temelji večina elektronskih storitev. Državljan se bo lahko odločil, da si elektronske identitete ne želi aktivirati oziroma je uporabljati.

Tudi vizualno bodo drugačne

Ob razširjeni uporabi biometričnih osebnih izkaznic bodo te tudi vizualno drugačne od dosedanjih osebnih izkaznic. Izkaznice bodo ob drugih zaščitnih elementih vsebovale tudi čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov.

Izkaznice za državljane, ki so starejši od 12 let, bodo vsebovale tudi sredstvo elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti ter kvalificirano potrdilo za elektronski podpis.

Biometrične osebne izkaznice bodo poleg običajnih grafičnih elementov v zgornjem levem kotu vsebovale še dvočrkovno kodo države izdajateljice, natisnjeno v negativu v modrem pravokotniku in obkroženo z dvanajstimi rumenimi zvezdami (enako kot vozniška dovoljenja).

Na ministrstvu za notranje zadeve sicer pojasnjujejo, da pri pripravi oblikovne rešitve biometričnih osebnih izkaznic zasledujejo cilj ohranitve celostne grafične podobe slovenskih potnih listin, ki omogoča prepoznavo nacionalnih dokumentov v tujini. “To pomeni, da bo nov izgled osebne izkaznice v največji meri poenoten z izgledom biografske strani potnega lista,” so z ministrstva sporočili za N1.

Zdajšnje osebne izkaznice veljavne do izteka

Prehod na uporabo novih biometričnih osebnih izkaznic pa bo postopen. To pomeni, da državljanom Slovenije zdajšnjih osebnih izkaznic ne bo treba takoj zamenjati za nove, saj bodo stare ostale veljavne do datuma, ki je na njih zapisan. Komur osebna izkaznica velja denimo do leta 2023, bo do takrat lahko uporabljal staro izkaznico. Kdor bi staro osebno izkaznico želel zamenjati z novo tudi pred potekom veljavnosti, pa bo to lahko storil.

Veljavne bodo ostale tudi osebne izkaznice s trajno veljavnostjo, ki se izdajajo državljanom po dopolnjenem 70. letu starosti.

Tudi že potekle izkaznice še veljajo

Kot omenjeno, bomo biometrične osebne izkaznice začeli izdajati s 3. januarjem. Tisti, ki bodo še letos zamenjali svoje osebne izkaznice, bodo tako še vedno prejeli stare osebne izkaznice. Lahko pa tisti, ki jim osebna izkaznica preteče do konca tega leta oziroma jim je veljavnost potekla od 29. marca lani, z menjavo osebnega dokumenta počakajo. Vlada je namreč z interventnim zakonom julija letos omogočila uporabo pretečenih osebnih izkaznic do konca letošnjega leta. Njihova uporaba je mogoča le v Sloveniji, prav tako pa se podatki, zapisani na osebni izkaznici, v tem času niso smeli spremeniti. Če so se spremenili, mora posameznik zaprositi za nov osebni dokument.

Tudi obdobje veljavnosti novih biometričnih osebnih izkaznic bo enako, kot je bilo za zdajšnje. Otrokom do dopolnjenega tretjega leta starosti se bo izdala osebna izkaznica z veljavnostjo treh let, otrokom od tretjega do osemnajstega leta z veljavnostjo pet let, polnoletnim osebam do sedemdesetega leta starosti z veljavnostjo deset let, državljanom, ki bodo vložili vlogo po dopolnjenem sedemdesetem letu starosti, pa se bo – kot do zdaj – izdala osebna izkaznica s trajno veljavnostjo.

potni list

Kaj pa cena?

Že poleti je minister za notranje zadeve Hojs ocenil, da bo nova osebna izkaznica nekoliko dražja, kot je bila do sedaj, predvsem na račun novega čipa. Cena upravne takse se po drugi strani naj ne bi spremenila, je poleti dejal minister.

Končna cena še ni znana. Kot so poročale Finance, naj bi družba Cetis, ki bo danes s pristojnima ministroma podpisala pogodbo o izdelavi izkaznic, ponudila, da bodo izkaznice za posameznike do 12. leta starosti izdelovali za 15,708 evra brez DDV (slabih 19,2 evra z davkom) na kos, izkaznice za tiste, ki štejejo več kot 12 let, pa za 16,0279 evra brez DDV (dobrih 19,5 evra z davkom) na kos.

Po poročanju Financ je bila omenjena družba edina prijavljena na julija objavljen razpis za oblikovanje, izdelavo in personalizacijo osebnih izkaznic. Glede na razpis ima Cetis kot izbrani izvajalec od podpisa pogodbe petnajst dni za izdelavo predloga oblikovne rešitve osebne izkaznice, po potrditvi oblikovne rešitve pa imajo še dodatnih dvajset dni za posredovanje testnih vzorcev osebnih izkaznic.

Na pristojnih ministrstvih opozarjajo, da bo cena biometričnih osebnih izkaznic določena s pravilnikom o določitvi cene osebne izkaznice.

Uveljavljanje biometrične osebne izkaznice temelji na zakonu o osebni izkaznici in zakonu o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki so ju poslanci v državnem zboru brez glasu proti sprejeli v sredini julija. Takrat so minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za javno upravo Boštjan Koritnik ter generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjana Mlakar s podpisom sporazuma določili rabo novih osebnih izkaznic.

V letu 2022 se predvideva izdaja okvirno 640 tisoč biometričnih osebnih izkaznic, nato pa do leta 2031 po okoli 200 do 300 tisoč na leto.